Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - April → Redaktör Lina.
Wallentinson@otw.se GAMLA GURKOR OCH UDDA TOMATER GÖR EN INSATS FÖR FRÖNA Hallongrottor, en nutida svensk kakklassiker! Vilken är din bästa småkaka? Visa oss i Buffés Instagramtävling! Tävla! VINN 500 KR I MATPENGAR SMÅKAKSFROSSA Kolasnittar, bondkakor och finska pinnar… Vilken är den bästa småkakan enligt dig? Var med i Buffés Instagramtävling och få chans att vinna 500 kronor i matpengar! småkaksklassikerna eller utmana med något nytt. Variera smaken, otippad ingrediens. Fota din bästa småkaka och tagga bilden med #buffebilden Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 3 maj vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 8 maj. Se fullständiga tävlingsvillkor på ica.se/buff e. är du nyfiken på att odla gamla köksväxter – och samtidigt göra en insats så att äldre och ovanliga sorter kan gurkor, tomater, kålrötter och mycket mer. Sesam har två inriktningar. Dels DIETER – VAD ÄR DET? UNGAS ATTITYD TILL MAT mattrenderna växlar blixtsnabbt, visar Ungdomsbarometern, som undersökt 15–24-åringars attityder till kost och hälsa. Lovisa Sterner på Ungdomsbarometern. SOVA, ÄTA, TRÄNA kring hur unga i dag kopplar ihop vad man äter med ett hälsosamt liv. Sambandet »mat och hälsa« är starkare än »träning och hälsa«. Även om listan toppas av god sömn! 1. Sova tillräckligt 83 % 2. Äta nyttigt 78 % 3. Träna regelbundet 69 % 4. Inte stressa 62 % 5. Goda relationer 54 % VEGAN, VEGETARIAN, FLEXITARIAN ibland), vegetarian eller vegan. 2009 sa sig 3 procent vara vegetarian; i dag är bara till tjejerna är det hela 13 procent. Främsta skälet handlar om miljön. »Jag äter vegetariskt på grund av…« 1. Miljö 85 % 2. Djurrättsliga skäl 75 % 3. Hälsa 63 % 4. Smak 31 % 5. Kostnad 12 % 62 % Ingen stress. 63 % God hälsa. Till exempel har dagens unga svårt att ens relatera till DU ÄR VAD DU INTE ÄTER 2 av 3 undviker aktivt att äta lightprodukter, som nästan var tredje säger sig undvika. På andra plats hamnar sötningsmedel och som trea kommer vanligt socker. Var medan endast en av tio säger sig välja bort gluten. 5. Laktos 16 % 4. Tillsatser/E-nummer 17 % 3. Vanligt socker 22 % 2. Sötningsmedel 25 % 1. Lightprodukter 27 % 27 % Lightprodukter. BUFFÉ 4 • 2017 VEM BESTÄMMER? dagens unga relaterar till. YouTube och Facebook inspirerar. 1 av 10 har en personlig rekommenderat det i sociala medier. Var tredje tjej kollar på rörligt innehåll kopplat till mat och matlagning. Så här många genom deras… 1. Instagram 77 % 2. Facebook 64 % 3. YouTube 62 % 4. Snapchat 55 % 5. Twitter 27 % 77 % 7 Instagram. dels handlar arbetet om en organiserad Föreningen har kontakt med genbanker och bevarandeorganisationer över hela världen. En viktig tanke med arbetet är lika sårbara om klimat och miljö i odla. Fröodling går i korthet ut på att låta LIGHT