Buffé 1
FÖR ALLAS SKULL EKOKYCKLING Intresset för ekologi
sk mat fortsätter att öka, vilket får allt fler svenska bönder att ställa om. –Det nya sättet att driva gården är bättre för alla inblandade – marken, djuren och familjen, säger Anna och Holger Olin i Tomelilla, som satsat på ekologisk sedan 2014. TEXT ANNA K SJÖGREN FOTO DAVID BACK HOLGER OLIN ÄR TREDJE generationen som driver Activs gård i Tomelilla i södra Skåne. När han tog över tillsammans med sin fru Anna för sju år sedan bestämde de sig för att ställa om till ekologiskt. Då odlades det spannmål och andra växter på gårdens 240 hektar. Nu har man utökat verksamheten med uppfödning av KRAV-certifierad kyckling. Det finns också kor, grisar och får på gården. Kycklingstallet, som byggdes 2015, är det första i Norden som är specialbyggt för ekologisk uppfödning. På andra ekologiska gårdar använder man i stället tält eller byggnader som redan finns på gården. Det moderna stallet på Activs gård är lättare att sköta; här kan man till exempel bättre kontrollera temperatur och luftfuktighet. Att ställa om till ekologiskt var ett självklart beslut. – Det är bättre för djuren och markerna, och bättre för oss och våra barn samtidigt som konsumenterna efterfrågar mer ekologisk mat. För våra barn, Oscar, 13 år, och Ida, 11, är ekologiskt det enda som gäller. Det slinker inte ner en grej i vagnen som inte är ekologisk eller miljövänlig när de är med och handlar, säger Holger. Gården är KRAV-certifierad, vilket innebär tydliga regler för odlingar, djurhållning och även för arbetsmiljön. Enligt reglerna ska minst hälften av djurens foder produceras på gården och gödseln spridas på åkrarna. – Sedan vi ställde om till ekologiskt klagar grannarna på att det luktar när vi sprider gödseln. I konventionella odlingar använder man konstgödsel som inte luktar någonting. Lukten är väl det enda negativa med omställningen, men den får grannarna stå ut med, säger Holger. 18 BUFFÉ 4 • 2017 HYGIEN HINDRAR CAMPYLOBACTER Kycklingar som vistas utomhus löper större risk att smittas av salmonella, eftersom de kan smittas av vilda fåglar. Därför kontrolleras salmonella kontinuerligt på gården och i slakteriet. På Rekos slakteri, som Activs gård använder, tas även stickprover för att kontrollera förekomst av campylobacter. Det är en bakterie som kan orsaka magsjuka. För att minska risken för magsjuka är det viktigt att man tvättar händerna och diskar skärbrädan och kniven noga när man har skurit rå kyckling innan man hanterar grönsaker eller annat som inte ska tillagas. Genomstek kyck peratur. Frysning minskar mängden bakterier men tar inte bort dem helt. HAN ÄR UPPVUXEN på gården. Anna är stadstjej från Helsingborg som alltid varit intresserad av hästar. Hon gick en hästutbildning på Bollerups naturbruksgymnasium i Tomelilla, och där träffade hon Holger, som gick lantbruksgymnasiet. Anna var drivande i beslutet att ställa om till ekologiskt. – När Holger skulle spruta ogräsmedel på åkrarna tog han på sig en heltäckande skyddsutrustning. Till mig sa han att det inte var några farliga ämnen – men i så fall hade det ju räckt med de vanliga arbetskläderna, säger Anna. I dag ansvarar Anna för djuren och Holger för odlingarna. – Anna har djuröga, vilket betyder att hon är extra uppmärksam på djurens behov, att hon kan läsa lite av deras tankar, berättar Holger. Kycklingar som föds upp ekologiskt ska kunna gå fritt inomhus och ha möjlighet att vistas utomhus på dagarna. Stallet på Activs gård är försett med en hel rad öppningsbara luckor längs långsidorna. Vid vårt besök på gården råder det förbud för tama fåglar att vistas ute på grund av risk för fågelinfluensa. Därför är det inga kycklingar ute på fältet som ligger intill stallet. Men de kan gå ut på en veranda som liknar en inglasad balkong med tak och sidoskydd. – Trots utegångsförbudet får kycklingarna frisk luft och dagsljus på verandan. Vi märker att de mår bra av det, säger Anna. Varje år produceras det 55 000 kycklingar på gården. Det är en ras som växer långsammare och lever i 70 dagar, vilket är dubbelt så länge som kycklingar i konventionella uppfödningar. En kyckling från Activs gård väger cirka 3 kilo vid slakten och runt 2 kilo när den ligger i butikens kyldisk, vilket är ungefär det