Buffé 1
MÅNGA BESÖKARE PÅ GÅRDEN dubbla jämfört med vanli
g kyckling. Gårdens kyckling säljs under varumärket Reko, som är ett nätverk av småskaliga, KRAV-certifierade uppfödare. KILOPRISET ÄR CIRKA 120 kronor, jämfört med runt 30 kronor för en konventionell kyckling. Hur kan man förklara den stora prisskillnaden? – Kostnaden för att föda upp en ekologisk kyckling är 3–4 gånger högre. Det beror bland annat på att fåglarna lever längre. De äter ett dyrare, ekologiskt foder och det behövs mer golvyta för varje fågel, säger Anna. Är det någon skillnad på smaken? – En tvåkilos ekologisk kyckling har en djupare smak och köttet har mer struktur, eftersom fåglarna rör sig mer och använder sina muskler. Jag har nästan glömt hur vanlig kyckling smakar; vi äter ju bara kyckling från vår egen gård, och det är liksom en annan dimension, säger Holger. ICAs eko-kyckling »Passar en festmåltid« Anna och Holger tar ofta emot besökare, det är allt från kycklinguppfödare från Sverige och andra länder till förskoleklasser från Tomelilla. Anna och Holger är glada för att kunna visa barnen hur maten ser ut innan den hamnar i matbutiken; de har märkt att många inte har en aning om det. ÄTER OFTA KYCKLING Minst en gång i veckan står kyckling på middagsbordet hemma hos familjen Olin. Det är allt från hemgjorda chicken nuggets till maffiga mackor med kycklingfilé och avokado. Ekologiskt kött och kyckling är en viktig del av vårt sortiment från ICA. Dels utifrån djurvälfärd och hälsa, dels utifrån smak. Då djuren ska ha möjlighet att gå ute fritt kan de ha större yta att röra sig på och får också del av naturlig föda från gräs och jord. Det ekologiska fodret är tillverkat av spannmål utan kemiska bekämpningsmedel. Den svenska ekologiska kycklingen är av en långsamväxande ras. Tiden för att föda upp dessa är dubbelt så lång som för den konventionella. Att kycklingen växer långsammare ger köttet en större smak med mer struktur och en saftig, härlig konsistens. Den ekologiska kycklingen blir således också större än den konventionella, vilket ger möjligheter till fler tillagningssätt. En helgrillad eko-kyckling är en riktig festmåltid. Joakim Sköld Östling Chef för fågel på ICA BUFFÉ 4 • 2017 19