Buffé 1
Småkakor x 7 UPPDATERAD KAKBOKSKLASSIKER Sitter d
u med ett vältummat ex av »Sju sorters kakor«? Då kanske du undrar vad som hänt med bonnakringlorna, malakofftårtan och mammas flottyrkransar om du tittar i den senaste upplagan från 2015. I den har Mia Öhrn med öm men fast hand gett den älskade bakboksklassikern en mer samtida kostym. Mjölmängder anges nu i gram, smör har ersatt margarin, blockchoklad har fått ge vika för mörk choklad och vaniljkrämen görs från grunden med äkta vaniljstång. – Jag har stor respekt för att jag tog mig an ett redigt stycke bakverkshistoria, samtidigt som jag ville uppdatera recepten så att de fortsätter att vara moderna och användbara när det gäller råvaror, metoder och recept, säger Mia. »Sju sorters kakor« gavs ut första gången 1945 som ett resultat av en recepttävling. Sedan dess har den sålts i drygt 3,8 miljoner exemplar, vilket ingen annan svensk bak- eller kokbok kan mäta sig med. I Mias reviderade utgåva har flera av bilderna tagits om, och hon har lagt till flera folkkära recept som tidigare har saknats, som kladdkaka, hallongrottor och kolasnittar. Ett par glutenfria recept har också kommit till, liksom bättre grundrecept på brownies, prinsesstårta och rulltårta med flera. Så vad hände med mammas flottyrkransar? Dem har Mia ersatt med ett recept på donuts. – Ja, det är ett antal äldre kakor och bakverk som jag efter mycket vånda ändå har strukit. Men innan jag har gjort det har jag googlat och frågat mina bloggläsare för att säkerställa mig om att jag inte trampar någon alltför mycket på tårna. SALTA SMÖRKAKOR Smälter i munnen… Dra ner på saltet om du inte är så förtjust i det. GER 50–60 KAKOR 250 g rumsvarmt smör ½ dl rapsolja (neutral) 1 ½ dl strösocker 2 ½ dl majsstärkelse (140 g) 3 ½ dl vetemjöl (210 g) 1 tsk bakpulver 2 krm flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör ihop smör, olja och socker i en bunke. 3. Blanda majsstärkelse, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner i smörblandningen och arbeta ihop till en lös deg. 4. Klicka eller spritsa degen i 50–60 5. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. kakmaxa! Gör en minidessert genom att toppa smörkakorna med sylt och vispad grädde. HAVREFLARN MED CITRONSMÖRKRÄM Tinar snabbt från fryst – bra vid oväntat besök. GER CA 30 SMÅ FLARN 75 g smör 1 dl havregryn 1 dl vetemjöl (60 g) 1 dl strösocker 2 msk vispgrädde eller mjölk 2 msk ljus sirap 1 krm bakpulver CITRONSMÖRKRÄM 75 g rumsvarmt smör ½ dl florsocker ½ msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet. 3. Klicka ut teskedsstora klickar av smeten med ganska stora mellanrum på bakpappersklädda plåtar (de 4. Grädda i mitten av ugnen 5–7 minuter eller tills de är gyllene. Låt från plåtarna. 5. Citronsmörkräm: Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en 6. Bre eller spritsa krämen på hälften NUTELLAKAKOR Publikfriande go’bitar med rik chokladsmak och krämig fyllning. GER CA 25 DUBBLA KAKOR 4½ dl vetemjöl (270 g) ½ dl strösocker ½ dl kakao 1 krm salt 225 g kylskåpskallt tärnat smör 1 äggula FYLLNING 250 g hasselnötskräm av nutellatyp GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. 2. Forma degen till 2 rullar, ca 20 cm långa. Låt vila övertäckta minst 30 minuter i kylen. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. 5. Grädda varje plåt för sig i mitten av ugnen 7–8 minuter. Låt svalna helt. 6. Fyllning: Bre eller spritsa försiktigt hasselnötskräm på hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna. JORDGUBBSSNITTAR En älskad klassiker – här med somriga jordgubbar! GER CA 40 KAKOR 4 dl vetemjöl (240 g) 1 dl potatismjöl (80 g) 1 dl strösocker 1 krm salt 200 g kylskåpskallt tärnat smör 1–1½ dl jordgubbssylt ½ dl florsocker + några droppar vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Blanda mjöl, potatismjöl, socker, salt och smör till en smidig deg, gärna i matberedare. 3. Dela degen i 4 delar. Rulla ut till långa stänger och lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. 4. Gör en fördjupning i mitten av stängerna och fyll med jordgubbssylt. 5. Grädda i mitten av ugnen ca 14 minuter. Låt svalna något. 6. Skär längderna lite på snedden till 1–2 cm breda snittar. Låt svalna. 7. droppar vatten till en tjock glasyr. Ringla eller spritsa över kakorna. MJÖLKCHOKLADSNITTAR Lätta att lyckas med och tycka om. GER CA 40 KAKOR 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2 msk ljus sirap 2 dl vetemjöl (120 g) 2 msk kakao ½ tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt ca 100 g grovhackad mjölkchoklad GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör smöret mjukt med socker och sirap. 3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en ganska lös deg. 4. Dela degen i 3 bitar på ett mjölat bakbord. 5. Forma bitarna till tunna rullar. Lägg med ordentligt avstånd på en bakpappersklädd plåt. Platta till rullarna lätt och strö över chokladen. 6. Grädda i mitten av ugnen 7–8 minuter. Kakorna kan fortfarande vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen, de stelnar till när de svalnat. 7. Låt längderna svalna några minuter. Skär dem lite på snedden till 2–3 cm breda bitar. Angiven ugnstemperatur i recepten avser vanlig ugn (över-/undervärme), ej varmluft. Samtliga kakor håller 1–2 veckor i rumstemperatur, och alla går bra att frysa. Baka liten kaka