Buffé 1
24-7 KORNOTTO Gör en stor laddning »risotto« fast
på korngryn. Då har du dagens middag, plus två på gång. KORNOTTO X 3 GER CA 1½ LITER 4 dl korngryn 1 gul lök 1 grönsaksbuljongtärning 3 dl vitt vin 1,3 liter vatten 150 g riven lagrad ost 25 g smör rapsolja salt, malen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. 2. Stek löken i 2 msk olja tills den mjuknar, utan att den får färg. 3. Tillsätt korngryn, buljongtärning och vin. Låt koka någon minut. Tillsätt vattnet. Låt koka upp och fortsätt koka på svag värme 20–25 minuter under lock. Rör om då och då. Ta från värmen. 4. Rör ner ost och smör. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. KORNOTTO MED SVAMP, GRÖNA BÖNOR & NÖTTER Toppa den nylagade kornotton med goda grejer! FÖR 4 PERSONER 7 dl kornotto 500 g fryst, tinad svampmix 150 g haricots verts ½ dl finhackad persilja ½ dl rostade hackade hasselnötter smör salt, svartpeppar riven västerbottensost till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Stek svampen i 2 msk smör tills den är gyllene. Tillsätt bönorna mot slutet och låt steka med några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner persiljan. 2. Toppa kornotton med svampfräs, nötter och ost. FYLLDA PAPRIKOR Gratinera paprikor med kornotto och fetaost. FÖR 4 PERSONER 4 dl kornotto 4 paprikor (små) 1 zucchini 150 g fetaost 1 tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver 1 tsk chiliflakes olja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skär av toppen och ta bort kärnhuset på paprikorna. Dra bort stjälken och skär toppen i mindre bitar. Ställ paprikorna i en ugnsform (skär ev till botten på paprikorna så de kan stå). 3. Skär zucchinin i ½ cm stora tärningar. Smula fetaosten. 4. Stek paprikahack och zucchini i 2 msk olja på hög värme tills det får färg. 5. Tillsätt kryddorna och ½ tsk salt, stek ytterligare någon minut. Ta från värmen. 6. Blanda fräset med kornotton och hälften av den smulade fetaosten. 7. Fördela fyllningen i paprikorna och toppa med resten av fetaosten. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter. Servera gärna med en grönsallad och tsatsiki. KORNBOLLAR MED TOMATSÅS Panera i panko så blir bollarna extra frasiga. FÖR 4 PERSONER 4 dl kornotto ½ msk finrivet citronskal 1 tsk chiliflakes ½ dl hackad persilja 2 ägg 3 dl panko (asiatiskt ströbröd) 1 förp färdig tomatsås med basilika (390 g) rapsolja salt, peppar lufttorkad skinka till servering GÖR SÅ HÄR: 1. persilja. Smaka av med salt och peppar. 2. Rulla/forma smeten till ca 16 bollar. 3. Doppa först bollarna i uppvispat ägg och sedan i panko. 4. Stek bollarna i rikligt med olja i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllene. 5. Värm den färdiga tomatsåsen. Servera bollarna med sås och skinka. BUFFÉ 4 B UFFÉ 4 • 2017 • 2 0 1 7 21 21