Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Lisas vita jul Porter- och sirapsspj
ällen får sällskap av knaprig kålsallad, äpplen och lök i lönnsirap och lite het hjortronchutney. PORTER- OCH SIRAPSSPJÄLL Spjällen kan lagas i god tid och värmas strax före servering. FÖR 6 PERSONER 1,3 kg tjocka revben (knäckta) 3 dl porter 3/4 dl japansk soja 1 1/2 dl ljus sirap 1/2 tsk chiliflakes 1 dl konc äppeljuice 1 gul lök i klyftor salt, svartpeppar ev äppelmos till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Koka ihop porter, soja, sirap, chiliflakes, äppeljuice, lökklyftor och 1/2 tsk peppar i en kastrull. Låt småkoka ca 10 minuter utan lock. 3.Gnid in revbenen runt om med 1 1/2 tsk salt. Lägg i en ugnssäker form. Häll porterskyn över och ställ in mitt i ugnen. Tillaga 1 timme och 45 minuter. Vänd och ös med skyn ett par, tre gånger per timme. 4.Ta ut och skär revbenen i portionsbitar. Lägg tillbaka dem i skyn. 5. Höj ugnsvärmen till 225°C, grill. Sätt in revbenen i ugnen ca 10 minuter, tills de fått rejält med färg. Servera dem varma eller kalla. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KÅLSALLAD MED GRANATÄPPLE Blanda olika kålsorter så blir salladen vackert färgsprakande. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 500 g blandad kål, t ex grönkål, rödkål och vitkål 1 granatäpple 1 1/2 msk färskpressad citronjuice 1 dl grovhackade rostade nötter eller mandel rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Strimla kålen mycket fint och lägg i en stor bunke. 2.Rulla/tryck granatäpplet mot ett hårt underlag. Skär det på mitten. Bryt isär, pilla ut kärnorna i en skål. 3.Blanda ner citronjuice och 1 1/2 msk olja. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 4.Häll dressingen över kålen. Blanda väl, gärna genom att krama kålen ordentligt med rena händer. Låt stå minst 10 minuter. 5. Toppa salladen med nötter/mandel strax före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. LÖNNSIRAPSBAKADE ÄPPLEN OCH LÖK Gott tillbehör till skinka, köttbullar och spjäll. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 4 äpplen 2 stora rödlökar 1/2 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 dl lönnsirap 1/2 dl japansk soja 2 msk färskpressad citronjuice salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg den i en ugnssäker form. 3.Blanda lönnsirap, chili, soja och citronjuice. Häll detta över löken. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen 15 minuter. 4.Dela och kärna ur äpplena. Skär i klyftor. Lägg dem i formen och vänd runt så att allt blandas med skyn. 5. Tillaga ytterligare 10–15 minuter, tills äpplena är mjuka. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. HJORTRONCHUTNEY MED CHILI Gör gärna dubbel sats och ge bort en burk som »matklapp«. GER CA 3 DL 1 paket frysta hjortron (225 g) 2 schalottenlökar 1/2 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 msk socker 4 msk vitt vin 1 tsk ättiksprit (12 %) 6 kryddnejlikor rapsolja svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Tina hjortronen. 2.Skala och finhacka schalottenlöken. 3.Fräs lök och chili 1 minut i 1 msk olja i en kastrull. 4.Tillsätt socker, vin, ättika och kryddnejlikor. Låt koka upp och tillsätt hjortronen. 5. Låt koka ihop ett par minuter och krydda med 1 krm peppar. Låt svalna. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Kombinationen porter, äpple och sirap är magisk, inte minst till julens tjocka revben.« BUFFÉ 12 • 2 01 1 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40