Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Lisas vita jul »Lägg till något fräsc
ht grönt i år, som min rödbets- och äppelsallad.« LISA LEMKE TIPS! Pastejen går smakmässigt att frysa men kan bli lite grynig när du tinar den. LEVERPASTEJ MED PORTVINSKOKTA RUSSIN Att baka egen leverpastej är enklare än man tror. Här smaksatt med portvin, russin och bacon. Servera med inlagd gurka. KÖTTBULLAR MED ENBÄR OCH PORTER Går fint att förbereda. Stek köttbullarna nästan färdiga och frys in. Tina och stek färdiga i smör på julafton. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 500 g blandfärs 1/2 dl ströbröd 1 dl porter 1/2 dl vispgrädde 1/2 gul lök 1 msk enbär 1/2 tsk timjan salt, svartpeppar smör till stekning GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda ströbröd, porter och grädde. Låt stå 10 minuter. 2.Skala och finhacka löken. Finhacka enbären. Fräs lök, enbär och timjan i smör i en stekpanna. 3.Rör ner fräset i bunken tillsammans med färs. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Arbeta samman smeten väl. 4.Provstek lite färs och smaka ev av med mer salt och peppar. 5. Forma färsen till små köttbullar. Det går lättast med blöta händer. Stek köttbullarna runt om i smör ca 5 minuter på medelvärme. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten eller byt mot rent havre. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, laktosfritt smör och mjölkfritt ströbröd, alternativt havregryn. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ströbröd, alternativt havregryn. Byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. GER 3 SMÅ PASTEJER 500 g ungnötslever 1 dl russin 4 msk portvin 1 paket bacon (140 g) 1 stor gul lök 1 ask ansjovisfiléer (55 g) 250 g fläskfärs 1/2 msk socker 1 dl vetemjöl 1 ägg 3 dl vispgrädde salt, vitpeppar, smör smörgåsgurka till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Koka upp russin och portvin i en liten kastrull under lock. Ta genast från värmen och låt svalna under lock. 2.Strimla och stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper. 3.Skala löken. Skär den och levern i bitar. Lägg i matberedare med ansjovis och fläskfärs. Mixa till en grov eller en slät pastej (beroende på hur länge du mixar). 4.Häll blandningen i en bunke och rör ner russin (samt all vätska), bacon, socker, 2 tsk salt och 1 1/2 tsk peppar. Tillsätt mjöl, ägg och grädde och blanda allt riktigt noga. 5. Smörj och fördela smeten i 3 små ugnssäkra formar à 5 dl. Ställ dem i en stor ugnssäker form. 6.Fyll den med vatten, nästan ända upp på pastejformarna. 7.Baka 1 timme och 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt kallna. 8.Servera gärna pastejen i sin form. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och smör. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt mattfett. BUFFÉ 12 • 2 01 1 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40