Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Laga i förväg – allt kan förberedas!
Glittrande final AV TONY WALLIN & ELLINOR JIDENIUS RECEPT JACOB GRAY STYLING MIA GAHNE FOTO PEPE NILSON Undvik stress – gör ett körschema Med ett körschema lyckas du med planeringen och har koll på i vilken ordning allting ska göras och när. vilke ordni r. 1–7 DAGAR FÖRE NYÅRSAFTON Gör punschparfaiten. 1–3 DAGAR FÖRE NYÅRSAFTON Gör den »rökiga« majonnäsen. Gör portvinsskyn. Gör tryffelsmöret. DAGEN FÖRE NYÅRSAFTON Lägg fryst kungskrabba och frysta pilgrimsmusslor i kylen för att tina. Gör den fräscha melonsalsan men vänta med att blanda ner den färska koriandern. Gör potatis- och jordärtskockskakan. Koka haricots verts, skär schalottenlöken. Rårör blåbären, skär frukterna. Ställ allt kallt. NYÅRSAFTON 2 timmar före servering Klipp krabbskalen med sax, ställ i kylen fram till servering. Viktigt! Torka av pilgrimsmusslorna och lägg i kylen. Skär smöret i skivor, ställ i kylen fram till servering. Putsa köttet och skär i skivor. Låt stå framme en stund. Förstek köttet och låt vila. Skär potatis- och jordärtskockskakan i bitar. Ta fram blåbären. Ta fram och blanda fruktsalladen. Strax före servering Blanda salsan med koriandern. Stek pilgrimsmusslorna. Värm potatiskakan i ugnen. Värm köttet i ugnen. Fräs haricots verts. Koka upp portvinsskyn. Vispa ner smöret. Skär upp parfaiten. 26 BUFFÉ 12 • 2 01 1 ken ordnin Förrätt. Välj ett friskt rieslingvin med hög syra och en liten sötma, t ex nyzee- ländska Stoneleigh Riesling (nr 6498, 99 kr) eller tyska Gräsö (nr 6052, 67 kr). Natureo Free Muscat (nr 1912, 49 kr) är ett bra alkoholfritt alternativ. Varmrätt. Till denna smakrika rätt passar ett kryddigt och mustigt vin, gärna där portvinssåsens toner av torkad frukt kommer igen. Välj mellan Puteus (nr 7582, 87 kr) och Musella Valpolicella Superiore (nr 2393, 99 kr). Ett spännande alternativ är den rena alkoholfria blåbärsdrycken Saxhyttegubbens Blåbär (nr 1964, 69 kr/330 ml). Dessert. Följ upp med ett glas ungersk tokajer St Stephan’s Crown (nr 2928, 114 kr/500 ml). Eller ett glas kall Dufvenkrooks kryddiga alkoholfria Chokladglögg (nr 99115, 29 kr). KUNGSKRABBA OCH PILGRIMSMUSSLOR Impa med kungskrabba och pilgrimsmusslor. FÖR 4–6 PERSONER 2 paket fryst kungskrabba (à 400 g) 2 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g) flingsalt, nymalen svartpeppar smör, olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton. Tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten. 2. Nyårsafton. Klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen. 3. Halvtimme före servering. Ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen. 4. Vid servering. Salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 1/2 msk olja, ca 45 sekunder på varje sida. med läcker succémeny Lyxa till det med några av våra bästa och mest välkända råvaror till fest. Och kanske några som är nya, till exempel kungskrabbans långa och matiga klor och tryffeloljans fantastiska arom i ett smör. Nyårsmenyn, signerad kocken Jacob Gray, kan förberedas helt igenom för att göra Sylvesteraftonen till en fest även för matlagaren. I GLASET
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40