Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 buffé ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kun
dkontakt: 020-83 33 33 (helgfri mån–fre 9–15) Tel redaktionen: 08-728 23 00 Adress: Box 6630, 113 84 Stockholm Besök/Bud: Hälsingegatan 49 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Formgivare: Lars Eriksson Red.assistent: Richard Hante Webbredaktör: Sophie Ekman Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Film på ICA.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anna Hedström, Christina Karlsson, Harriet Tiderman-Säfwenberg, Marie Wass Produktion: OTW Communication, Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På www.ica.se/buffe hittar du information om rekvisita och matlagningsfilmer som visar de enklaste handgreppen. Där presenteras också vinnare i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer info på www.ICA.se Nästa nummer kommer 18 januari MAT & TRÄNING Pigga upp köttfärssåsen och fiskpinnarna med enkla knep. I januari får du också fräscha pastarätter, smarta träningsmellisar och tips på hur du kommer igång med träningen. Små steg ger stora hälsovinster. Dessutom är det premiär för testlagarna 2012. Du har väl anmält dig på ICA.se/buffe? GOTT NYTT ÅR FÖR ALLA NYÅRSMENYN PÅ SIDAN 26–29 – FÖR ALLA? FRANSKT NYÅR PÅ SIDAN 18–19 – FÖR ALLA? Buffés allergiexpert Elisabeth Ekstrand Hemmingsson går igenom alla tidningens recept och anpassar dem för den som inte tål gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. För att underlätta planeringen har vi samlat informationen om nyårsmenyerna här. Kungskrabba och pilgrimsmusslor. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller enbart olja. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller enbart olja. Rökig majonnäs. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: laga en egen såsvariant med äggfri majonnäs eller enbart crème fraiche och smaksätt med dijonsenap, hickory liquid smoke, salt och peppar. Fräsch melonsalsa. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Oxfilé med tryffelsmör. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Portvinssky. Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i kalvfonden, använd majsstärkelse, Maizena, utrörd i kallt vat- ten att reda med i stället för brun redning, välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i kalvfonden, använd majsstärkelse, Maizena, utrörd i kallt vatten att reda med i stället för brun redning, välj mjölkfritt matfett. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kalvfonden. Potatis- och jordärtskockskaka. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Frästa haricots verts. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Punschparfait med mandeltäcke och rårörda bär. Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, använd en ren mörk choklad av god kvalitet. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, använd en ren mörk choklad av god kvalitet. Innehåller ägg. ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE! TÄVLA OM MATCHECKAR Gör så här: Skriv ner rätt svarsrad på ett vykort och skicka till: Buffé 109 89 Stockholm, eller mejla raden till tavling.buffe@formapg.se. Senast den 3 januari vill vi ha ditt svar. 50 vinnare får matcheckar värda 300 kronor. Vinnarna presenteras på ICA.se/buffe den 18 januari. 1. Vad ingår i den glittrande menyn? A. Spindelkrabba B. Simkrabba C. Kungskrabba 2. I vilken stil går Lisas julbord? A. Shallow chic B. Shabby chic C. Slabby chic 3. Vad tycker Simon och Tomas? A. Skorna på! B. Skorna av! C. Tofflor på! 4. Vad är bouquet garni? A. Blombukett B. Kryddpaket C. Julgrupp 5. Vad görs roquefort av? A. Fårmjölk B. Komjölk C. Buffelmjölk Sniglar provençale. Fri från gluten och ägg, om lämpligt bröd bjuds. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt smör. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Chèvre chaud. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 mån eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost. Kontrollera innehållet i brödet och rosta det. Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med annat mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera innehållet i brödet och rosta det. Gör äggfri: kontrollera brödet. Gratinerade pilgrimsmusslor. Fri från gluten, om lämpligt bröd bjuds. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad ersättningsprodukt, kontrollera brödet. Innehåller ägg. Burgundisk köttgryta. Gör glutenfri: uteslut vetemjölet och red grytan (mot slutet) med t ex majsstärkelse, Maizena, utrörd i kallt vatten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och stek i laktosfritt smör. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och stek i mjölkfritt matfett, t ex olja. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Crème brûlée à l’orange Fri från gluten. Innehåller mjölk och ägg. Nudelsoppa med röd currykyckling. Zucchinibulgur med fetaost. Junk food – laga från grunden. BUFFÉ 12 • 2 01 1 39
Buffé Sida 40