Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 LINAS CURRY NÅGON GÅNG I DECEMBER sl
år kolalängtan till på allvar. Själva koket går snabbt men paketeringen tar tid. I år gör jag som kolaexperterna på Pärlan och samlar några pyssliga vänner till en sötseg kväll. REDAKTÖR LINA WALLENTINSON, LINA.WALLENTINSON@OTW.SE FOTO CHRISTINA SUNDIEN Här är tre munsbitar du gör på nolltid! ROSTBIFFSRULLE MED SWEET CHILI Lägg ut 8 skivor rostbiff omlott på plastfolie. Blanda 100 g färskost av philadelphiatyp med 2 msk sweet chilisås. Lägg på stavar av gurka. Rulla ihop med hjälp av folien. Låt vila i kylen minst 1 timme. Skär i sneda snittar. Toppa med sesamfrön. GRAVLAXSNITT MED HOVMÄSTARKLICK Blanda 3 msk färdig hovmästarsås med 100 g färskost av philadephiatyp. Lägg en bit gravlax på en skiva kokt kall potatis med skal eller på en bit knäcke, toppa med färskost och dill. BYE BYE CHRISTMAS-QUESADILLA Julskinka som aldrig vill ta slut? Bred senap på tortillabröd. Lägg på skivor av julskinka, cheddarost och hackad persilja eller gräslök på hälften av bröden, toppa med resten. Förvara övertäckta i kylen fram till servering. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda i 225°C i 5 minuter. Skär i snittar. Böcker för pyssel och klappar PERNILLAS JUL Hög mysfaktor. Pernilla Wahlgren gör godis, pyntar julbordet och bjuder på lyxigt nyår. Semic förlag. NOMA – TID OCH PLATS I DET NORDISKA KÖKET Köpenhamnskrogen Noma, utsedd till världens bästa, hyllar Nordens kök och råvaror. Tukan förlag. JULGODIS – FÖR STORA OCH SMÅ SOCKERBAGARE Pepparnötter, marsipangrisar och knäckäpplen. Pyssel med Johanna Westman. Semic förlag. Nyårsbål i GT-anda Glöm Ragnar och Lennart. Det blåser retrovindar över landets barer, som med stolthet blandar en dry martini, whisky sour eller old fashioned. Detta gäller inte minst på Little Quarter i Stockholm, vinnare av årets barkoncept vid Restauranggalan som hölls i november. Buffé låter sig inspireras och blandar en (inte helt klassisk) nyårsbål till GT:ns ära. TILL 8 GLAS: Häll 2 dl gin och 1 dl konc svartvinbärssaft i en stor skål. Lägg i 3 lime i skivor och 2 citroner i klyftor. Vid servering, tillsätt ca 2 liter is och 1,2 liter tonic water. Julkola i 3 smaker Smält 100 g smör i en tjockbottnad kastrull. Blanda i 2 dl vispgrädde, 3 dl socker och 1 dl ljus sirap. Koka smeten tills den är 121°C, passa noga mot slutet. Gör kulprovet. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. Låt kallna i kylen. Klipp i bitar. Välj en av tre smaksättare: 1. Blanda 2 tsk pepparkakskrydda i smeten. 2. Strö över 4 tsk flingsalt. 3. Strö över 50 g hackade polkagrisar. Söt 30-talsnostalgi Intresset för allt som har med 30-tal att göra, musik, mode och dansen lindy hop, ledde in Lisa Ericson och några vänner på godisspåret, inte minst kola som var en storsäljare på just 30-talet. För ett år sedan vågade de ta språnget och startade Pärlans Konfektyr. I nya lokaler på Söder i Stockholm Pärlans kolaexperter Sandra Abi-Khalil och Miriam Parkman gillar 30-tal. kokas det nu ljuvlig kola i smaker som salt lakrits, havssalt, choklad, kaffe och polka. Pärlans tips till kolakokare: Koka inte mer än en sats åt gången. En bra termometer är A och O. Var KULPROVET: Droppa en droppe kolasmet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är kolan klar. noga med temperaturen. Koka kola med vänner, det är roli- gare än att göra det själv. Läs mer om Pärlan på ICA.se/buffe. BUFFÉ 12 • 2 01 1 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40