Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 ÄPPELSENAP En senap med rejält sting.
Calvados ger en extra kick men är inget måste. GER 1 DL: Blanda ihop 1/2 dl äppelmos, 2 msk Colmans senapspulver, ev 1 tsk calvados, 1/2 dl vispgrädde, 2 tsk vitvinsvinäger och 1 tsk flytande honung. Låt stå och dra ca 30 minuter före servering. FÖR ALLA? Fri från ägg. Fri från gluten, men läs innehållsdeklarationen på senapspulvret. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Griljeringen kan göras kvällen före, men en nygriljerad skinka, fortfarande ljummen, är sagolikt gott. DRAGONGRILJERAD SKINKA Oavsett om du kokar själv, ugnsbakar eller köper färdig skinka blir griljeringen kronan på verket! FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 1 kokt eller ugnsbakad skinka (ca 2 kg) 1 äggula 2 msk grov, söt senap 1 msk dijonsenap 2 tsk dragon 2 msk socker 1/2 dl ströbröd GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Skär bort svålen från skinkan. 2.Rör ihop äggula, båda senapssorterna, dragon och socker. 3.Lägg skinkan på ett galler över en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt över skinkan. Strö över ströbröd. 4.Ställ in mitt i ugnen och griljera 15–20 minuter, tills ytan börjar få fin färg. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd. Gör äggfri: uteslut äggulan och använd ströbröd fritt från ägg. RÖDBETS- OCH ÄPPELSALLAD MED DILL Vill du förbereda kan du blanda rödbetor och äpple med dressingen. Salladen blir då vackert ljusrosa. Den går bra att göra ett dygn i förväg. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 600 g färska rödbetor 3 äpplen 1 dl naturell yoghurt (3 %) 2 tsk dijonsenap finrivet skal och juice av 1/2 citron 1 dl finskuren dill salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala rödbetorna och hyvla dem tunt, antingen på mandolin, med potatisskalare eller i matberedare. Dela, kärna ur och hyvla även äpplena tunt. 2.Rör ihop yoghurt, dijonsenap samt finrivet citronskal och juice. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt gärna stå ca 20 minuter före servering. 3.Varva rödbetor och äpple på ett fat. Ringla dressingen över salladen och toppa med hackad dill. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. 8 BUFFÉ 12 • 2 01 1
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40