Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 LINAS CURRY à la Lascha För Buffés f
ormgivare Lars »Lascha« Eriksson blir det ingen jul utan nubberöra. Hacka 200 g matjessill, 1/2 rödlök, och 3 kokta kalla potatisar. Blanda med 1 burk röd stenbitsrom, 1 dl majonnäs, 2 dl gräddfil, 1/2 dl strimlad gräslök och 1/2 dl klippt dill. Tillsätt 2 hackade hårdkokta ägg sist. Klicka på knäckebitar. Nubberöra Karamellig brysselkål Socker och vinäger balanserar brysselkålens beska. Gott till många av julens rätter. Ansa och skär 500 g brysselkål i halvor. Koka i lättsaltat vatten 3–5 minuter. Häll av och låt ånga av. Vispa ihop 1 1/2 msk socker, 1/2 msk vitvinsvinäger och 3/4 dl vatten tills sockret lösts upp. Stek bryssel kålen i smör i en stekpanna 1–2 minuter. Häll på vinägerblandningen. Rör om och låt all vätska koka in. Smaka av med salt och peppar. FESTEXPERTERNA TIPSAR MINGELLYCKA Smördegssnurror, snittar och tapas. Lisa och Monica Eisenman har samlat 565 recept i sin nya mingelbibel. Vi frågar om deras bästa festtips. Hur får man till den rättaätta feststämningen? »Julig smaksensation – riv kanelstång över risgrynsgröten. Mald kanel förlorar snabbt i arom när man öppnat burken.« FRÅN BOKEN »MATMOLEKYLER« Planera! Inte bara maten, utan även dukning, drycker, ljus och musik. Finns det någon, som inte ska vara med på mingelfesten, som kan hjälpa till att fylla på faten, duka och diska så du själv slipper stå i köket blir både du och gästerna gladare. n, cs en, ylla Vad är fördelen med plockmat? Det blir mer avslappnat och mer socialt än en sittande middag. Och oftast enklare att fixa. Plus att gästerna får chans att prova många olika smaker. Vanligaste missen JULIGT FRÖBRÖD Buffés praktikant Louise Roth tipsar om ett bröd som bara är att »blanda och skjuts in i ugnen«. Sätt ugnen på 200°C. Blanda 7 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl, 2 dl grovt rågmjöl, 2 tsk salt och 2 tsk bikarbonat i en bunke. Rör ner 2 dl mörk sirap, 1 liter fil, 1 dl russin, 150 g fikon i bitar och 2 dl hasselnötter. Smörj 2 brödformar och bröa dem med 2 dl sesamfrön. Häll i den lösa brödsmeten och strö över 2 dl pumpakärnor. Grädda bröden längst ner i ugnen i 40 min. Sänk sedan temperaturen till 175°C och grädda 40–50 min till. Ställ in en plåt över bröden i ugnen om de får för mycket färg. Stjälp upp på galler och låt svalna. Läsartips SOLIG HALLOUMI Bjud Albina Brunossons saffranshalloumi som snacks till glöggen eller som en färgklick på julbordet. Skiva 1 paket halloumi och stek i 1 msk smör med 1 paket saffran. Blanda med granatäppelkärnor, valnötter och russin. man gör? För många olika plock och att man sätter igång för sent med förberedelserna. Gör hellre tre bra saker i riklig mängd – och i god tid – än tio plock du inte hinner med. Räkna med att gästerna tar minst en bit av varje sort – de flesta är nyfikna och vill smaka av allt. Många fasar för att maten ska ta slut – och lagar i stället för mycket. Tips? Vårt motto är att hellre göra något för mycket än tvärtom, men så klart inte helt för mycket. Bättre då att ha en reserv med nötblandningar, chips och annat snacks som man kan ställa fram om det börjar sina. Behövs det inte håller det till andra tillfällen. En timme på er innan gäs- terna kommer – vad gör ni? Färdig smördeg som fylls Hellre mingel än sittande middag, tycker Lisa och Monica Eisenman. med pesto eller riven ost och kummin, rullas ihop, skivas och gräddas. Ost finns alltid hemma, så crostini med ost, fikonmarmelad och pinjenötter blir plock nummer två. Och så en skål rostade nötter med torkade tranbär och blåbär hinner vi nog få ihop. BUFFÉ 12 • 2 01 1 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40