Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Lisas vita jul PEPPARGRAVAD LAX MED Ä
GG OCH GRÄSLÖK Strössel med hackat ägg och gräslök ger det lilla extra till laxen, som får smak av fyra sorters peppar. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 700 g laxfilé med skinn (fryst i minst 3 dygn, tinad) 1 1/2 tsk rosépepparkorn 1 1/2 tsk svartpepparkorn 1 1/2 tsk vitpepparkorn 1 tsk grönpepparkorn (torkade) 3/4 dl socker 3/4 dl salt TILL SERVERING 2 hårdkokta ägg 1 dl finhackad gräslök GÖR SÅ HÄR: 1.Mortla pepparkornen fint. Blanda med socker och salt. Gnid in detta på laxens köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar och knyt ihop. Låt ligga i kylen 1 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. 2.Ta upp laxen och torka av köttsidan med hushållspapper. Skär i tunna skivor, lägg upp på ett fat. 3.Skala och finhacka äggen. Blanda med gräslöken. Strö blandningen på den uppskivade laxen. När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går även bra att frysa. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut hackat ägg. TIPS! Använd alltid lax som varit fryst minst tre dygn när du gravar. Då är du på den säkra sidan när det gäller parasiter. LÄTTLAGAD KRÄMIG RÖDBETSSILL Du kan antingen använda så kallad 5-minuterssill eller en färdiginlagd kryddsill, till exempel löksill. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 8 hela inlagda rödbetor (ca 200 g) 2 msk majonnäs 2 dl lättcrème fraiche 1 gul lök salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Mixa rödbetor, majonnäs och crème fraiche i en matberedare eller med stavmixer. 2.Skala och finhacka löken. Blanda med rödbetsblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Vänd ner sillen i rödbetsblandningen. Häll i en väl rengjord burk. 4.Låt stå i kylen minst 1 dygn före servering så att sillen hinner dra åt sig av smakerna. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche. INGEFÄRS- OCH CITRUSSILL Inläggningssill är urvattnad saltsill som passar extra bra när man vill koka egen inläggningslag. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 burkar inläggningssill (à 420 g) 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl socker 3 dl vatten 10 svartpepparkorn 1 liten rödlök ca 5 cm färsk ingefära 10 cm purjolök finrivet skal av 1 1/2 citron GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp ättika, socker och vatten med pepparkorn. Låt sjuda ca 5 minuter. Ta från värmen och låt lagen kallna. 2.Skala rödlök och ingefära. Ansa purjolöken. Skär ingefära, rödlök och purjolök i tunna skivor. 3.Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Varva sill med ingefära, lök och finrivet citronskal i en väl rengjord burk. Häll på lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Sill och lax – äntligen första turen till julbordet!« Peppargravad lax med ägghack, vacker rödbetssill och sill kryddad med citrus och ingefära. BUFFÉ 12 • 2 01 1 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40