Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Lisas vita jul »Det finns alltid pla
ts för en bit sötsalt fudge.« Årets julfi nal – pepparkakstarte med ädelostkräm och färska fi kon kokta i portvin. Chatta om julmat den 20 december kl 19–21 på ICA.se/buffe. Du kan även skriva dina frågor i förväg. HASSELNÖTS- OCH MUSCOVADOFUDGE Hemligheten bakom en bra konsistens på fudge är det kalla vattenbadet på slutet och att röra smeten ordentligt med en träslev. Och snåla för allt i världen inte på flingsaltet – det gör hela skillnaden! GER 45 STYCKEN 150 g rostade hasselnötter 200 g smör 5 dl mörkt muscovadosocker 5 dl socker 3 dl vispgrädde 1 1/2 dl matyoghurt (10 %) ca 1 tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet. 2.Grovhacka nötterna. 3.Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält. 4.Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C (använd termometer, har du ingen så gör ett kulprov, se tips!). Rör då och då. 5. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna. 12 BUFFÉ 12 • 2 01 1 6.Ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter. 7.Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande. 8.Häll upp i en smord form (ca 15 x 20 cm). Låt svalna. 9.Toppa med flingsalt och ställ kallt. Skär i bitar. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd matfett, grädde och yoghurt utan laktos. Innehåller mjölkprotein. TIPS! KULPROV Gör ett kulprov för att kontrollera om fudgen är färdig. Det gör du genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är fudgen klar. PEPPARKAKSTARTE MED ÄDELOST OCH PORTVINSKOKTA FIKON Det bästa av två världar – ostbricka och dessert i en och samma rätt. FÖR 8 PERSONER 250 g pepparkakor 50 g smör 1 ägg 300 g ädelost (t ex Kvibille gräddädel) 200 g färskost (av philadelphiatyp) 5 färska fikon 2 dl rött portvin 1 dl farinsocker 1/2 dl balsamvinäger salt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Smält smöret. 3.Mixa pepparkakorna i matberedare. Tillsätt smöret, ägget och 1/2 tsk salt. Mixa ihop till en deg. 4.Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, eller i en rektangulär form, ca 25 x 12 cm. 5. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna. 6.Mixa smulad ädelost och färskost till en slät smet med stavmixer eller i matberedare. 7.Bred ut fyllningen i pajen och ställ i kylen ca 30 minuter. 8.Skär varje fikon i 4 klyftor. Koka upp portvin, farinsocker och balsamvinäger i en kastrull. Lägg i fikonen och sänk värmen. Låt sjuda 2–3 minuter. 9.Ta upp fikonen, lägg dem på ett fat och låt svalna helt. Koka upp vätskan på nytt. Låt koka 8–10 minuter, tills det blir en sirapsliknande konsistens. 10.Toppa pajen med fikonen och ringla över sirapen vid servering. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfria pepparkakor. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. SNABBVARIANT! Toppa vanliga pepparkakor med ostkrämen och en portvinskokt fikonklyfta.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40