Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 »Ta gärna med en fl aska mousserande
«, stod det på nyårsinbjudan. »Visst blir det festligt när alla fl askorna ligger i vinkylaren«, säger Simon som fyller på glasen. Den sötsyrliga dippsåsen passar både till fi lorullarna fyllda med krabba och till de vietnamesiska köttbullarna. FRASIGA FILORULLAR MED KRABBA Om glamourhjältarna själva fått välja hade det blivit hummer i stället för krabba… Rullarna kan med fördel förberedas och förvaras i frysen. FÖR 6 PERSONER ca 500 g krabbkött från klor 1/2 burk vattenkastanjer (à 230 g) 1 liten vitlöksklyfta 1 tsk finriven ingefära 1 tsk asiatisk fisksås 2 msk vispgrädde 1 ägg 1 rulle kyld filodeg (250 g) örtkryddor till garnering, t ex koriander eller basilika rapsolja , salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Häll av och grovhacka vattenkastanjerna. Skala och grovhacka vitlöken. 2.Lägg krabbkött, vattenkastanjer, vitlök, ingefära, fisksås, grädde och ägg i en matberedare. Pulskör några gånger så att det blir en grov smet. Smaka av med salt och peppar. 3.Lägg ut filodegsarken och dela dem på mitten (cirka hälften av arken går åt). Pensla kanterna på 22 BUFFÉ 12 • 2 01 1 1 filodegsark med olja (lägg en fuktig handduk över resten av arken så att de inte torkar). 4.Vik ihop på mitten och lägg med kortsidan mot dig. Pensla kanterna igen. Lägg ca 1/2 dl krabblandning längs nedre delen, men spara en kant på ca 2 cm nedtill och på sidorna. Vik in långsidorna. Rulla ihop till en rulle. 5. Upprepa tills fyllning och ark tar slut. Lägg filorullarna med skarven nedåt på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i frysen. Förbered hit. 6. Vid servering: Sätt ugnen på 225ºC. Lägg filorullarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja. Ställ mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de fått fin färg. Servera med dippsåsen. Garnera med örtkryddorna. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och läs filodegens innehållsdeklaration. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och läs filodegens innehållsdeklaration. VIETNAMESISKA KÖTTBULLAR I SALLADSKORG Resor i österled har inspirerat till de här köttbullarna. Trä på spett och lägg på salladsblad. Servera dippsåsen till. FÖR 6 PERSONER 750 g nöt- eller fläskfärs 2 vitlöksklyftor (pressade) 1 msk risvinäger 1 msk asiatisk fisksås 1 msk japansk soja 1/2 tsk socker 1 äggvita 1 msk sesamolja 2 msk majsstärkelse (Maizena) 2 isbergssalladshuvuden 1/2 granatäpple ev träspett, ca 15 cm långa GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C, grillvärme. 2.Blanda alla ingredienser utom sallad och granatäpple noga. Rulla köttbullar, ca 2–2 1/2 cm stora. 3.Trä ev upp köttbullarna på spett. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ställ mitt i ugnen tills de är genomstekta, ca 15 minuter. Ta ut, låt svalna och ställ i kylen. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. Förbered hit. 4. Vid servering: Ta fram köttbullarna så att de blir rumsvarma. Lossa bladen från salladshuvudena. Lägg några köttbullar eller ett spett i varje salladsblad, strö över granatäppelkärnor och ringla över lite av dippsåsen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. »Duka fram de plockiga rätterna efter hand.«
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40