Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Matnyttigt från ICA HÄR ÄR JULAKUTEN
S MATEXPERTER Lina Wallentientinson, redaktör på Buffé. Lina Walle redaktör på Buffé. och smarta g nvägar. Guidar till körscheman smar a genvägarenv n,, Hur griljerar man skinkan bäst och när kan man förbereda sillen så att den är klar tills hela tjocka släkten kommer på julafton? Ställ dina frågor och få svar av kunniga matlagare på Buffé och kockarna på ICA. Den 20 december kl 19–21 är julchatten öppen och experterna redo att dela med sig av sina bästa tips och råd. Nic as Rapp kock i ICA Köket. Tipsar Tipsar om hur du får in mer grönt på las Rapp, Kö grönt p julbordet. Julakuten svarar på Hur ska jag krydda julköttbullarna? Svar: Ansjovis, smörfräst lök och kryddpeppar gör att det doftar och smakar jul om köttbullarna. Ta 3–4 ansjovisfiléer, 1/2 finhackad lök och några kryddmått kryddpeppar till en köttbullesmet som innehåller 500 gram blandfärs. Heminlagd sill kan bli mjuk i konsistensen, hur gör man för att få den fastare? Svar: Koka ihop en vanlig 1-2-3-lag (1 del ättiksprit (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten) och låt sillen ligga i 2–3 dygn, så blir den lika fast som köpesillen. Vänd gärna runt filéerna några gånger i lagen. 34 BUFFÉ 12 • 2 01 1 Måste man verkligen frysa laxen innan man gravar den? Svar: Fisk som ska gravas bör frysas i –18˚C i tre dygn. Om man hellre vill frysa fisken efter gravningen går det bra. Frysningen tar kål på parasiter som kan finnas i fisken. Skulle vilja göra julbordet lite smalare i år, hur gör jag? Svar: Välj sillar som är inlagda i klar lag i stället för krämig. Köp korv med lägre fetthalt och gör flera färgstarka och goda sallader. Blanda gärna frukt i salladerna, till exempel gnistrande julröda granat äppelkärnor. Satsa på julskinka, den är mager, rödkål och brysselkål. Exotiska frukter är som bäst just nu, gör en apelsinsallad till dessert och servera med en liten klick grädde. Varför smakar det så lite saffran om lussekatterna, hur kan de smaka mer? Svar: Bästa tipset för att få ut mer smak från saffran är att stöta den i mortel tillsammans med lite strösocker. Slå därefter på en matsked okryddad sprit och låt det dra i några minuter innan du häller det i degbunken. Hur ska jag göra för att saffrans bullarna inte ska bli torra och kompakta? Svar: Ta inte mer mjöl än receptet anger, degen ska kännas kladdig.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40