Buffé 1
” På Niklas restaurang Ekstedt – som nyligen fi c
k en stjärna i krogguiden Guide Michelin – lagas all mat över öppen eld eller i stenugn... BBQ-RÖKT HEL KYCKLING Låg temperatur och lång tid är hemligheten bakom mört och smakrikt kycklingkött på grillen. Det är dessutom hälsosammare än grillning vid hög temperatur. FÖR 4 PERSONER 1 hel stor kyckling 1 citron BBQ-RÖKNING I GRILLEN På bilden ovan syns eff ektfulla lågor. Men grilla/rök inte förrän briketterna fått en grå yta. Genom att kycklingen placeras i en aluminiumform rinner inte lönnsirapen ner på briketterna och tar eld. Krispig god rökt kyckling Några rykande grilltips. GRILL MED LOCK. Behövs för bbqgrillning/-rökning. Breddar grillens användningsområde. TÄNDRÖR. Kallas också grillstartare. Kortaste vägen till bra glöd. Nödvändigt vid lång grillning då man behöver fylla på med förtända briketter. TÄND I TID. Se till att briketterna fått en grå yta innan du börjar grilla. RENT GALLER. Använd stålborste direkt när grillningen är klar, då lossnar allt lätt. Att lägga det varma gallret i fuktigt gräs är också väldigt eff ektivt. BRIKETTERNA ÅT SIDAN. Lägg inte i för mycket briketter åt gången och placera dem på sidorna – använd sidogaller. LÅG TEMPERATUR. Heta rökgaser bör undvikas! Gör det genom att grilla 12 B U F F É 5 • 2013 ca 1 dl lönnsirap 1–2 tsk chiliflakes salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela citronen och pressa juicen över kycklingen. Pensla med lite av lönnsirapen, strö över chilifl akes och salta lätt. 2. Ställ en aluminiumform med vatten i botten på klotgrillen. Lägg förtända grillbriketter på sidorna. Lägg på grillgallret och placera kycklingen i en form mitt på. Lägg på locket. 3. BBQ-grilla/-rök ca 4 timmar i strax över 100°C. Lägg gärna blötlagda träspån på briketterna innan locket läggs på. Reglera värmen med spjällen upp- och nedtill. 4. Pensla kycklingen med lönnsirap och lägg på mer grill-/rökspån några gånger. 5. Efter ca 2 timmar kan det vara läge att lägga på nya förtända grillbriketter. Och pensla mer. 6. Mot slutet kan man öppna spjällen helt för att få en mörkare,sötkrispig yta. på briketter som fått en grå yta samt hellre vid låg temperatur under lång tid än snabbt på tokhög värme – då är det dessutom risk för att råvaran bränns. NYTTIGA TRÄFLISOR. En undersökning på Chalmers visar att träfl isor som ger god röksmak även avger ämnen som innehåller nyttiga antioxidanter. GODA TRÄFLISOR. Hugg egna av t ex björk- eller äppelträ, eller köp färdiga. JUSTERA VÄRMEN. Klotgrillen bör ha luftspjäll både i botten och i locket. Då kan man ganska lätt justera in en jämn temperatur. Finns det dessutom termometer i locket sker tillagningen mer kontrollerat!