Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Katarina Sjöström katarina.sjostrom@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson, Pernilla Almgren Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgrepppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1200 kr i månaden eller mer med ICAs Kort. Mer info på ICA.se. Vinn 300 kr i matcheckar! Jordgubbssorten Dania är? A. Mörkröd B. Ljusröd C. Vit Brun trädgårdschampinjon kallas också? A. Portabellosvamp B. Skogschampinjon C. Kastanjehatt Nästa nummer kommer 14 juni Tårta & tacos Midsommarens bästa rätter dukar vi upp på den gamla dansbanan och nere vid bryggan. Det blir sill, lax, grillat – och jordgubbstårta förstås. Vill du överraska så välj tacogrillen! till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om nya Buffé? Lättlagad midsommartårta Överraska med tacogrill Grillfest i trädgården B U F F É 1 • 2013 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 FLAMBERAD RABARBER FÖR 4 PERSONER Skär ca 500 g rabarber i cm-stora bitar. Smält 50 g smör i en gjutjärnspanna på grillen (eller på spisen). Tillsätt rabarber och 1 dl socker. Låt fräsa under omrörning till en simmig konsistens, den får gärna börja karamelliseras. Höj värmen och häll på ½ dl päronlikör (Xanté). Tänd på och fl ambera. Servera med vaniljglass och biscotti. Tänd på rabarber! Gör desserten till en happening. Värm rabarber i en panna på grillen, häll över päronsprit och flambera. Effektfullt och vårskönt gott. Recept Tony Wallin Foto Eva Hildén Smith ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 31 maj vill vi ha ditt svar. 50 vinnare får matcheckar på 300 kr. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 14 juni. Vad är Elins rabarberpaj? A. Diskfri B. Glutenfri C. Sockerfri Fred’s food truck är en? A. Trimmad fl akmoppe B. Ombyggd brödbil C. Strandad ubåt Rödbetspizzan toppas med? A. Räkost B. Manchego C. Ädelost FAVORITER 5 GRÖNA GrillUpptäck nya smaker i sommar GRILLA GRÖNT! Variera med nya smaker i sommar Grön grill är mer än en förskrämd paprika i bitar, som ändå ramlat ner i glöden lagom tills resten är klart. Ingmari Roug varvar burgare på portabello, halloumi, bönor, quorn och tofu. Och så goda tillbehör förstås – basilikaguacamole, tsatsiki, sweet chilisalsa. Mer grönt på gallret! Text Lina Wallentinson Recept & styling Ingmari Roug Foto Wolfgang Kleinschmidt KÖTTET HAMNAR LÄTT I FOKUS när det är dags att ta fram grillen. Men den som vågar sig på en veggogrillning blir sällan besviken. Ingmari Roug gillar portabello. Den stora svampen är så att säga »burgarformad« redan från start, bara att marinera, grilla och toppa med goda grejer. Egna veggoburgare gör Ingmari helst med en bas på färdigkokta bönor eller quornfärs. – Burgarna ska ha fast konsistens när 26 B U F F É 5 • 2 0 1 3 de läggs på gallret. Låt gärna smeten stå i kylen en halvtimme innan du formar burgarna så håller de ihop bättre. Känns smeten ändå för lös så tillsätt mer ströbröd eller hackade nötter. Och när burgarna väl är på grillen så vänd dem helst bara en gång. – Vill man verkligen försäkra sig om att de inte faller isär ska man packa in dem i hyvlade remsor av squash till små burgarpaket, tipsar Ingmari. Halloumi Gnisslig goding Vi svenskar älskar den salta cypriotiska osten som låter sig grillas och stekas utan att smälta. Konsumtionen ökar för varje år. Ursprungligen ystades halloumi av får- eller getmjölk, helt enkelt den mjölk som fanns att tillgå på Cypern. I dag blandas oſt a ko-, får- och getmjölk. Halloumi har riktigt lång hållbarhet.