Buffé 1
Hälsogubbar somrigaste Tycker bäret 84 procent av
svenskarna SOMMARSMOOTHIE Mixa en snabb smoothie till frukost. GER 2 STORA GLAS Mixa 4 dl yoghurt, 250 g jordgubbar (5 dl), 1 banan, 1 tsk vaniljsocker och ½ dl hackade hasselnötter med stavmixer eller i mat beredare. Häll upp i glas. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt yoghurt med mjölkfritt yoghurtalternativ. JORDGUBBSPAJ Den känns lite fransk, den här pajen. Frasig botten och somriga jordgubbar under ett krämigt täcke. GER 10 BITAR PAJSKAL 3 dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 1 krm salt ½ dl socker 150 g smör FYLLNING 500 g jordgubbar (1 liter) 1 dl vispgrädde 1 ägg ½ dl socker 1 msk potatismjöl 1 tsk vaniljsocker vaniljvisp eller glass till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Nyp ihop mjöl, bakpulver, salt, socker och smör skuret i bitar till en deg, antingen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 3. Fyllning: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem på bottnen. 4. Vispa ihop grädde, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker tills det blir lite fastare. Häll smeten över jordgubbarna. 5. Grädda mitt i ugnen 45 minuter, tills pajen stannat och fått fi n färg. Servera gärna med vaniljvisp eller glass. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt pajbottnen med glutenfritt pajdegsrecept. Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ till smör och grädde. Ersätt vaniljvisp med laktosfri grädde och smaksätt den med vanilj, eller bjud med laktosfri glass. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfri grädde smaksatt med vanilj, eller bjud glass till servering. Innehåller ägg. B U F F É 5 • 2013 35 BÄTTRE MED MER FÄRG Ju rödare gubbar, desto mer skyddande antioxidanter och C-vitamin innehåller de. Och faktiskt innehåller jordgubbar mer C-vitamin än samma mängd apelsin. Jordgubbar ger också bland annat fibrer och järn. BEVARA SMAKEN Förvara färska bär osnoppade och kallt. När de väl är snoppade ska de ätas med detsamma (eller frysas in). Tänk på att ta fram bären i tid före servering, iskalla bär är ingen smaksensation. SKÖLJA ELLER EJ Låt »flugan« sitta kvar om du sköljer bären så bevaras smaken. Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om de är jordiga. SKÖRDETID I slutet av maj mognar de första bären i Skåne. Under juni och juli pågår skördesäsongen upp genom landet för att avslutas i Norrland i mitten av augusti. Totalt skördas 15 ton jordgubbar i Sverige varje år, vilket innebär att vi i snitt äter tre till fyra liter per person och år. TIDIGA SORTER Honeoye – stort vackert bär med kraftig jordgubbssmak. Bra till sylt och saft. Vanligaste bäret i svensk odling. Zefyr – stort bär med syrlig, frisk smak. Säljs mest lokalt och på självplock. Sämre hållbarhet. MEDELTIDIGA SORTER Korona – koniskt bär med söt smak. Lättplockat men svårsnoppat. Polka – Mörkt rött och ganska fast. Medelstort till stort bär. Mest lokal försäljning och självplock. SENA SORTER Dania – Ljusrött, stort bär med mild, svag arom. Bounty – Mörkt, fast bär med söt smak. Florence – Relativt ny sort. Mörkrött, stort bär med god hållbarhet. - Jordgubbar, len kräm & krispig kant