Buffé 1
LJUVLIGT gott med saftiga grönsaker! Goda tillbeh
ör som passar till allt.. Pitabröd och fler grillrecept av Niklas fi nns på ICA.se. INLAGDA GRILLADE GRÖNSAKER Välj grönsaker som du tycker smakar bra och är vackra tillsammans. En lök eller två förhöjer smaken på de fl esta inläggningar. Och lägg in mycket! De håller månader i kylen. Använd rena verktyg och peta inte i de inlagda grönsakerna. Riktigt rena burkar är ett måste. Koka burkarna eller värm i 100°C i ugnen minst 15 minuter. Ansa och skölj grönsakerna väl. Kärna ur om det behövs och skär i stora bitar. Aubergine och lök kan du behålla hela och dela efter grillningen. Grilla grönsakerna mjuka. Låt dem svalna ordentligt innan du lägger dem i burkarna. Häll över olivolja och se till att det täcker. olika grillmetoder 1. Direkt grillning. Här behövs inget lock. All värme kommer underifrån. Men som alltid, se till att kolen/briketterna fått en grå yta innan du börjar grilla. Droppar det ner fett och eld uppstår kan det vara bra med en blomspruta med vatten till hands. Om någon del bränns så skär bort den. 2. Indirekt grillning. Använd klotgrill eller liknande grill med lock. Lägg kol/briketter på sidorna – vissa grillar kan utrustas med sidogaller för ändamålet. Värmen blir jämnare, bra vid t ex bakning och pizzagrillning. 3. BBQ-grillning/-rökning. En variant av indirekt grillning som sker vid mycket låg temperatur och där man använder blötlagda träspån för att ge den karaktäristiska röksmaken. Här får man räkna med att fylla på med briketter, och då är det praktiskt med ett tändrör. B U F F É 5 • 2013 13