Buffé 1
HALLOUMIBURGARE MED TSATSIKI Grillad halloumi är
beroendeframkallande! Bjud som burgare med grillad zucchini och fräsch tsatsiki. FÖR 4 PERSONER 2 paket halloumiost (à 200 g) 1 rödlök 2 tomater 1 zucchini (ca 250 g) 1 baguette 1 kruka basilika olivolja salt, svartpeppar TSATSIKI 10 cm gurka 1 vitlöksklyfta 2 dl matyoghurt (10 %) GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tsatsikin. Riv gurkan grovt och låt den rinna av i en sil, pressa ut vätskan. Blanda gurka med pressad vitlök, yoghurt, 2 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar i en bunke. 2. Skär halloumin i cm-tjocka skivor. Skala löken och skär lök och tomat i skivor. Skär zucchinin i skivor, gärna på längden, då blir de lättare att grilla. Skär baguetten i 4 bitar. 3. Pensla zucchiniskivorna med olja och grilla dem och halloumin några minuter på varje sida. 4. Dela bröden och bred på tsatsikin. Lägg i basilikablad, tomat, zucchini, lök och halloumi. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd låglaktoshalloumi (t ex Zeta) eller laktosfri salladsost. Använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiost med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Fri från ägg. Kontrollera brödet för laktos, mjölkprotein och ägg. med knapriga nötter Sköna burgare MEXIKANSKA BÖNBURGARE MED BASILIKAGUACAMOLE Grovhackade cashewnötter ger burgarna gott tugg. Bjud dem med avokadoröra smaksatt med basilika och varma pitabröd. GER 8 STYCKEN 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 förpackning kokta kidneybönor (380 g) 1 burk chunky salsa, gärna tropical (300 g) 1–2 tsk sambal oelek 200 g osaltade cashewnötter 2 dl ströbröd ½ dl finhackad persilja olja salt TILLBEHÖR 8 pitabröd 3 tomater i skivor 1 rödlök i skivor 8 salladsblad ketchup/chilisås guacamole (se recept) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka löken. Fräs den i 1 msk olja i en stekpanna ca 2 minuter. Skala och pressa i vitlöken. Fortsätt fräsa ca 2 minuter. Ta från värmen. 2. Häll av och skölj bönorna och tillsätt dem i pannan. Rör ner salsa, sambal oelek och hälften av cashewnötterna. Häll allt i en matberedare och mixa tills det är grovhackat. Rör ner ströbröd, persilja och 1 tsk salt. Låt svalna. 3. Forma 8 biff ar. Grovhacka resten av cashewnötterna. Vänd biff arna i hacket. Grilla några minuter på varje sida. 4. Pensla pitabröden med vatten och värm dem på grillen eller i ugn enligt anvisning på förpackningen. Servera bönburgarna med tillbehören och guacamole i pitabröden. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd och glutenfria pitabröd. Gör laktosfri: använd ströbröd och pitabröd utan mjölk. Gör mjölkproteinfri: använd ströbröd och pitabröd utan mjölk. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg och kontrollera brödet. GUACAMOLE MED BASILIKA Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur 3 avokador. Finhacka ½ röd paprika. Mosa avokadon och blanda med paprika, 2 msk färskpressad limejuice, ½ dl hackad basilika, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 5 • 2013 27