Buffé 1
QUORNBURGARE MED SOLTORKAD TOMATKRÄM Riven morot
och basilika smaksätter quornburgarna. Grilla och lägg i hamburgerbröd med sallad, tomat och lök. Dressingen med soltorkad tomatkräm blir pricken över i. 2 tomater i skivor ca 1 ½ dl strimlade soltorkade tomater GER 8 STYCKEN 300 g fryst quornfärs 2 kokta kalla potatisar 1 morot 2 ägg 1 msk japansk soja 2 msk vetemjöl 1 dl hackad basilika salt, peppar DRESSING 1 burk soltorkad tomatcrème (140 g) 1 dl majonnäs 1 dl crème fraiche TILLBEHÖR 8 hamburgerbröd 8 salladsblad 1 rödlök i skivor ev klyftpotatis GÖR SÅ HÄR: 1. Ta fram och tina quornfärsen. Rör ihop ingredienserna till dressingen. 2. Skala och riv potatis och morot grovt. Blanda med quornfärs, ägg, soja, vetemjöl, basilika, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 3. Forma 8 burgare. Grilla dem några minuter på varje sida. Grilla bröden. Lägg samman burgaren med bröd, sallad, lök samt färska och soltorkade tomater och dressing. Servera ev med klyftpotatis. FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Quorn Flexibel veggofavorit En bra grillrätt bjuder på sälta och saftighet PORTABELLO MED SPENAT OCH MOZZARELLA Portabellon är perfekt att grilla. Välj de största svampar du hittar. Toppa med vitlöksfräst spenat och smältig mozzarella. GÖR SÅ HÄR: 1. Ta bort foten på svampen. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna. 2. Marinad: Skala och pressa vitlöken i en bunke. Blanda i oregano, soja, balsamvinäger och olivolja. Vänd runt svamparna i marinaden. 3. Fyllning: Fräs skalad och pressad vitlök i 1 msk olja i en stekpanna någon minut. Vänd ner spenaten och låt den mjukna. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Skär mozzarellan i skivor. 4. Lägg svamparna på grillen med undersidan ner några minuter. Ta av från grillen. Fördela fräset och mozzarellan över. Lägg tillbaka på grillen, gärna under lock. Grilla tills mozzarellan smält. Toppa burgarna med pinjenötter och grillad paprika. Servera ev i baguette. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg med lämpligt bröd. Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri salladsost/färskost. Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu. Kontrollera brödet för laktos och mjölkprotein. FÖR 4 PERSONER 4 stora portabellosvampar (ca 200 g) 1 dl pinjenötter (ca 80 g) 4 msk grillad paprika i olja ev 1 baguette olja salt, peppar MARINAD 1 stor vitlöksklyfta 1 tsk oregano 2 msk soja 1 dl balsamvinäger 1 dl olivolja FYLLNING 2 vitlöksklyftor 1 påse babyspenat (65 g) 200 g mozzarella Portabellosvamp En mogen champinjon Den stora smakrika svampen är egentligen en utväxt champinjon, också kallad brun trädgårdschampinjon. Portabellon är torr och fast i köttet och förlorar nästan ingen vätska när den grillas eller steks. B U F F É 5 • 2013 31 Quorn är en engelsk uppfi nning som lanserades i Sverige 1999. Quorn består av ett svampprotein och en liten mängd äggvita. Massan smaksätts och formas till en mängd produkter. I stället för färsburgare kan man lägga quornfi léer på grillen. Pensla fi léerna med grillolja eller marinera dem i olja, lime, riven ingefära, vitlök och hackad koriander innan de grillas.