Buffé 1
LINAS CURRY Ut, ut, ut … Vem vill stå i köket när
sommaren äntligen verkar vara på gång? Baka snabba pain chocolat, mixa en gazpacho eller sno ihop en rabarberpaj direkt i formen. Skaka ut en filt på närmaste gräsplätt, duka upp och njut! Foto Eva Hildén Smith »En halv nypa salt i sockerkakssmeten förhöjer smaken.« Tipsar kocken Tina Nordström Svalkande gazpacho KALASKRUSTADER Tröttnat på crostini? Eva Bengtsson i Göteborg fyller retrorätta knapriga krustader i stället. Vispa 2 dl crème fraiche med elvisp några minuter tills den blir riktigt fluffi g och fast. Smaksätt med rivet skal av 1 citron, 2 tsk citronjuice, 2 tsk pepparrot på tub och ½ tsk salt. Klicka i minikrustader och toppa med räkor, gurka och dill. → Smarta mattips? Mejla mig så har du chans på Tina Nordströms bok »Tina«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se Läsartipset! Med vit choklad! Grilla en makrill EN DAG PÅ STRANDEN Min svalkande gazpacho är perfekt picknickmat. Häll i termos så hålls den kall. Skär 1 skalad gurka, 2 gula tomater, 1 gul paprika och 1 skiva vitt bröd i bitar. Mixa allt med 1 hackad schalottenlök, 1–2 hackade vitlöks klyſt or, 1 tsk tabasco, 1 dl olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och 1 tsk salt. Späd med 2 dl vatten. Garnera ev med tärnad gurka och olivolja. Dyker du på färsk makrill så slå till direkt. Nu är det säsong. Grilla och njut – gärna med dragonsmöret. LAT RABARBERPAJ Gör Elin Lindvalls snabba paj direkt i formen, utan att passera bunken. Garanterat diskfritt! Blanda 400 g skivad rabarber och 1 msk potatismjöl i en form. Fördela 1 dl socker, 1 dl vetemjöl och 1 dl havregryn över (viktigt att göra i denna ordning). Riv över 50 g vit choklad. Täck allt med 75 g kylskåpskallt smör hyvlat med osthyvel. Grädda i 200°C 20 minuter. DRAGONSMÖR – TILL ALLT Kött, fi sk eller grönsaker – det här kryddsmöret är mums till allt grillat. Rör 100 g rumsvarmt smör med 1 fi nhackad schalottenlök, 1 tsk vitvinsvinäger, 2 msk hackad färsk dragon, 1/2 dl hackad persilja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Klicka i smörpapper och forma till en rulle. Pain chocolat! Gratis GRÖNT Nu är det dags att plocka späda nässlor som kryllar av nyttigheter. Recept på nässelsoppa fi nns på ICA.se. FRASIG FRUKOSTLYX Rulla ut en kyld smördeg och dela i 8 bitar. Fördela 100 g mörk choklad med apelsinsmak i kortänden på varje bit. Rulla ihop och lägg på bakpapper på plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i 200°C ca 20 minuter. B U F F É 5 • 2013 9 Skörda nässlor!