Buffé 1
BHOGA BELLINI, RABARBER & GRAPE OCH FLÄDERLEMONAD
Bhogas bartender Sly bjuder på tre sommardrinkar utan alkohol. Hur är det med alkoholfritt då, frågar Restaurang Bhoga i Göteborg har bara funnits i drygt ett år. Trots det vallfärdar gästerna dit. Vem vill inte sippa på en proff smixad Bhoga-bellini, dill- & morotsmartini eller gurkmargarita? För några månader sedan tog Bhoga också hem krogguiden White Guides utmärkelse Årets bar. En stor del i framgången har Bhogas bartender Sylvain »Sly« Suzeau. Precis som många kockar betonar han vikten av att jobba med kvalitetsråvaror och att tänka i säsong. Frukt, grönsaker och örter används flitigt i drinkarna. gästerna efter det? – Nu för tiden gör de faktiskt det. Våra gäster vet att de får något gott om de beställer alkoholfritt. De vet att vi inte blandar en översöt sliskig drink, säger Sly. Alla cocktails i Bhogas drinkmeny kan göras både med och utan akohol. Vad är problemet när man tar bort alkoholen? – Det är inget problem! Visserligen ger alkoholen drinken struktur och djup, men man kan lätt balansera på andra sätt. Viktigast är att dra ner på sockret och i stället öka på med syra, som lime- eller citronjuice. SANGRIA ROSÉ En generös kanna med fruktig sangria på tranbärsdryck och mousserande rosé. GER 6–8 GLAS Lägg skalade tärningar av ca 500 g melon (vatten-, honung- eller galia) och 2 lime i skivor i en stor karaff . Fyll på med 5 dl tranbärsdryck. Låt dra minst 1 timme, gärna över natten övertäckt i kyl. Vid servering, fyll på med 1 fl aska mousserande alkoholfritt rosévin. Tips! Vit sirap är ett bra alternativ om du inte vill koka egen sockerlag när du blandar drinkar. FROZEN DAIQUIRI MED HALLON Passar som både drink och dessert. GER 4 GLAS Blanda 500 g halvtinade frysta hallon, 1/2 dl vit sirap, 2 msk färskpressad limejuice och 1 dl vatten i en blender eller matberedare tills konsistensen är slät. Häll upp i fyra martiniglas. Servera genast, gärna med sugrör. DRYCKESTIPS: Vuxensmak Både på Systembolaget och i matbutikerna dyker det upp fler och fler drycker för den som inte vill dricka alkohol. Här är några av Bufféredaktionens favoriter. Beo Blood Orange Hibiscus och Beo Apple with green tea (33 cl) är två pigga kolsyrade maltdrycker. Rochester Ginger Beer (33 cl) är kanske i sötaste laget men med skönt ingefärsbett. Ginger Beer Fentimans (27,5 cl) får styrka av både inge fära och spansk peppar och kryddighet av örter och enbär. Svartvinbärsdrycken Nigrum (33 cl) är med sin rena smak och tydliga syra ett kul alternativ till rött vin. B U F F É 5 • 2013 17