Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Smaker & ny teknik viktiga ingredien
ser i provköket Flera gånger i veckan fylls de vita båsen med provsmakare, personer som visat att de är tillräckligt känsliga för bl a salt, surt och sött. De utgör en viktig ingrediens i provkökets verksamhet. En annan är att leda utvecklingen av matlagning med ny teknik och nya råvaror. Följ med till ett av de två stora provköken. Av Lena Katarina Swanberg • Ingen bok i Sverige liar tryckts i fler exemplar än bibeln. Men visst är det förbluffande att tvåan heter "Sju sorters kakor"? Sedan den boken utkom på ICA - förlaget för ungefär femtio år sedan har kakrecepten sålt i närmare 3,2 miljoner exemplar. Självklart innehåller den betydligt fler klassiska recept än sju. Mora drömmar, mjuka pepparkakor och en och annan mandelströdd finsk pinne, alla vederbörligen först insamlade, därpå nogsamt utprovade samt avsmakade och bedömda i provköket. Känn på det ordet. Provköket. Det doftar duktigt svenskt femtiotal, en efterkrigstidens starka tro på teknikens och förnuftets seger över såväl vedspisar som trams. I dag finns bara två stora provkök kvar, Buffé 4/1999 ICA: s och KF:S , sedan Jordbrukets provkök försvann vid årsskiftet. Men "Sju sorters kakor" tillkom i kafferepsruset sedan ransoneringarna släppt på socker, smör och mjöl, och på den tiden var provköken många. ICA-kuriren började med sitt provkök därför att det under ransoneringstiden kom ersättningsvaror som väckte funderingar, samma var det med KF: S provkök, den nya tiden behövde nya råd. Över huvud taget kom provköken till på det sena fyrtiotalet. Kökstillverkaren Electrolux hade sitt, redskapsinnovatören Nils-Johan hade sitt, livsmedelsgrossisten Arvid Nordquist hade också ett, och det fanns många fler dessutom. Hushållsskolorna lärde ut traditionell matlagning. Provkökens uppgift var däremot att introducera foto : ann a widof f och förklara den nya tiden, dess fantastiska maskiner och dess vitaminberikade matvanor. Elspisen var ny, kylskåpen ovanliga, tvättmaskinerna en vision för framtiden, yrkesarbetande kvinnor allt vanligare, den djupfrysta maten något som visst fanns i Amerika. Snart kom halvfabrikaten med sockerkaksmixar och pulversoppor, men besynnerliga saker som pizza berättades än så länge bara om i enstaka tidningsartiklar. I centrum för denna vardagslivets snabba omvandling stod provköken. De drevs av förståndiga fruntimmer med en otrolig massa skinn på näsan. Fruntimren kunde förvisso laga mat. Men de drev också en envis kamp mot tvättmaskinstrummor som rostade, mot kastruller som inte låg plant mot 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40