Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 LESLIE WATERS EXOTISKA FRUKTSOPPA Le
slie är en av mina förebilder. Hon är engelsk stjärnkock och jobbar med teve och tidningar. Urduktig och jättegullig. Hennes fruktsoppa har ett par år på nacken, men den är verkligen otroligt läcker och fräsch. Passar utmärkt för fest och middag då den kan förberedas helt och hållet i förväg. FÖ R 4 PERSONE R 1 papaya 16 litchifrukter 20 jordgubbar (eller hallon) 2 kiwi 8 passionsfrukter 1 carambola TIL L SOPPAN : 1 lime 1/2 citron 1 vaniljstång 1 msk finhackad ingefära 6 msk socker, gärna råsocker 1 färsk myntakvist 1/2 tsk mald kryddnejlika ev 1/2 tsk Five spices (Fem kinesiska kryddor) 2 korianderfrön 5 dl vatten TIL L SERVERING : finhackad färsk mynta GÖ R S Å HÄR : 1. Börja med soppan. Tvätta lime och citron väl. Riv skalet fint. Dela vaniljstången på längden. 2. Blanda alla ingredienser till soppan. Låt den koka i 1 minut. 3.Ta kastrullen av värmen och låt soppan svalna medan smakerna "gifter sig". 4. Skala, gröp ur och skär papayan i fina tärningar. Skala och kärna ur litchin, snoppa och dela jordgubbarna, skala och tärna kiwin. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Skiva carambolan. 5. Sila soppan och blanda med frukten. Ställ sedan alltsammans kallt ett par timmar fram till servering. 6. Servera soppan kyld i djupa tallrikar med finhackad mynta på toppen. PAJ PA HALLON OCH NEKTARINER Här är det Cajsa Wargs princip som gäller, man tager vad man haver i fruktskålen. Nektarinerna byter du naturligtvis lätt ut mot persikor eller plommon. Jag brukar ta en näve frysta hallon direkt ur frysen så håller de formen ganska bra under gräddning. TIL L 4 PORTIONSPAJE R ELLE R 1 STO R PAJ : 31/4 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 100 g smör 2 msk créme fraiche FYLLNING : 2-3 nektariner 1 dl frysta hallon 3 äggulor 11/2 dl strösocker 2 msk vetemjöl 2 msk créme fraiche GÖ R S Å HÄR : KYLD MASCARPONEKRAM MED KARAMELLSÅS Idén till denna dessert kommer från skådespelaren Lennart R Svensson. Det är en lika enkel som lysande idé att smaksätta mascarponeost med något syrligt. Han gör krämen på mynta, vilket i mitt tycke är lite för mycket tandkräm, så jag gör den på finhackad citronmeliss och lime. Citronmeliss används alldeles för lite i matlagning, den är lika god som den är vacker. Såsen är en klar höjdare och kan med fördel göras på vilken dessertsprit som helst. Det som ev blir över kan förvaras i kylen och sedan ringlas över det mesta i dessertväg. Stelnar sockret får man röra såsen mjuk med lite varmt vatten. Den smälter också fint i mikro. Här får man gå på den sk känslan. MASCARPONEKRAM : •Blanda lika delar mascarponeost och grädde till en slät kräm. Hacka ner massor av färsk citronmeliss och rivet limeskal. Smaksätt med socker och limesaft till lagom sötma och syra. Kyl krämen väl före servering. KARAMELLSÅS : •Smält 1 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull. När sockret smält häller du försiktigt på en skvätt av den sprit du har hemma, gärna Amaretto eller kanske en skvätt Grand Marnier eller Cointreau. Rör tills sockret smält igen. Fortsätt sedan med vatten, det kommer att skvätta och fräsa men fortsätt och rör. Smaka dig fram till hur mycket sprit du vill ha i förhållande till vatten. Avslutar du med en klick smör så blir såsen krämigare. Låt såsen svalna och ringla den sedan över mascarponekrämen. I .Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör dem i matberedare tills de precis format sig till smulor. 2. Fös ihop degen med fingrarna och tumma ut den smidiga degen i pajformar. 3. Ställ formarna kallt en stund medan du värmer ugnen till 225°C. 4. Förgrädda pajskalen i 10 minuter. 5. Skär nektarinerna i tunna klyftor. Fördela all frukt vackert i formarna. Vispa ihop äggulor, socker, mjöl och créme fraiche. Slå det över frukten. 6. Grädda pajerna i ca 30 minuter täckta med aluminiumfolie så att de inte bränns. 7. Grädda i ytterligare 10 minuter utan folie så att pajerna får färg. 8. Servera pajerna ljumma med glass eller vispad grädde.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40