Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 "Känn på det ordet. Provköket. Det d
oftar duktigt svenskt femtiotal, en efterkrigstidens starka tro på teknikens och förnuftets seger över såväl vedspisar som trams." Gudrun Borglund är en av provkökets kockar, hon har speciell talang för bakning. Här är det en paj som ska provlagas. att köpa dem färdiga? Och att laga en pizza är väl inte mindre matlagning än att skära ihop en pyttipanna? Fast hemlagade köttbullar är goda. Och hemlagat potatismos är gott. Plommonspäckad fläskkarré är ren fest och inte svårt att åstadkomma. Att baka bröd är ett tacksamt hantverk. -Jo , men nuförtiden är sådant att se som kulturmat. Här på provköket sysslar vi med nuet och framtiden. Vi är inte nostalgiska, vi är praktiska. När svenska folket ombads att lista husmanskost kom pastan och pizzan överst och falukorven först på tionde plats. Detta är verkligheten vi utgår från. Vi hade länge hemlagat potatismos som referens när vi testade pulvermosen - det visade sig att testarna tyckte att det hemlagade kändes konstigt. Att hembakningen sjunker stadigt är ett faktum sedan länge. Fläskkarrén säljs till 95 procent i skivor, inte i bit. Och i vår utkommer Rutiga kokboken från 1981 i helt ny upplaga. För tiden har verkligen gått. Ta bara en liten detalj som såskapitlet. Salsa, tzatziki, tapenade, kikärtsröra, pesto.. . vem kunde ens orden för 18 år sedan? Vem visste vad äppelcidervinäger var, eller en wok? Även frågorna till provköket ändrar karaktär vartefter vanorna förändras: -De t finns oro kring maten i dag, den orsakas av grundläggande brist på kunskap om livsmedel. Kyckling är inte farlig mat, men den ska vara genomstekt. Bästföre-datum är en hjälp, men det är klart man ska använda sitt förnuft i första hand. Sedan handlar frågorna också om nya varor, grönt te, kokosmjölk och garam masala. Det som syns på frågorna till provköket är därmed hur den mångkulturella maten slår igenom. Svenska folket äter inte längre bruna bönor och stekt fläsk. Svenska folket äter otroliga mängder pizza, gillar tex mex, kryddar indiskt, wokar nudlar, skickar med wraps när ungarna ska på skolutfiykt. Birgitta Rasmusson skakar på huvudet, hon kan svenskars matvanor, men har precis därför ett favorituttryck: -Konsumenterna är outgrundliga. Hur menar du? -6 5 procent av alla svenska hushåll har mikrovågsugn i dag. Det finns hur mycket kunskap som helst om hur bra den är för modern matlagning, och man vet att folk ger sig inte i kast med middagsrätter som tar mer än en halvtimme. Men vad används ugnen till? Jo, till brödtining och vattenvärmning. Fler exempel! - 1 undersökningar säger alla att de föredrar ekologiskt odlad mat, att kvaliteten är huvudsaken, det gör inget om det blir dyrare, de är beredda attt betala. Och frågar man folk om de föredrar hemlagad vaniljsås eller pulversås, bedyrar de alltid att de gillar den hemlagade bäst, det ska vara svarta prickar av äkta vanilj. Men? -Sedan väljer konsumenterna ändå enbart efter prislappen, trots att skillnaden inte ens är särskilt stor. Och i tester får den hemlagade vaniljsåsen sämst betyg av alla. Kallrörd, blek och smaklös sås anses godare. Och de svarta prickarna betraktas misstänksamt, är det smuts? I denna värld av motsägelser navigerar provköksfolket, och de är oföränderligt nästan jämt kvinnor av den sorten som har gott om skinn på näsan. De gillar verkligen god mat, är nyfiket på jakt efter de senaste influenserna, och ringer det 1 c A-handlare och tycker att det är besvärligt med kunder som frågar efter pinjenötter, så får de svaret att vill kunderna ha pinjenötter är det väl bara att ta hem? De vet att den standard som femtiotalets damer var med och drev fram redan håller på att bli hopplöst omodern i en mer flexibel tid, och samtidens besatta intresse för fettsnålhet är deras vardag. - När provköken startade var drömmen en värld där det fanns hur mycket socker, grädde och smör som helst. I dag är drömmen att äta ett kilo chips utan att det märks på vågen, konstaterar Birgitta Rasmusson. -Varför skulle vi ägna oss åt kålpudding i dag? Äter folk helst av allt bröd med fyllning i, tycker jag att det är vårt jobb att se till att den där fyllningen är god och nyttig. Vad ska man med ett provkök till, som inte är i fas med det som händer i verkligheten?
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40