Buffé 1
ÅRETS KOCK LAGAR VILT Vilken färs smakar bäst? –
Rådjursfärsen har mest egen karaktär, medan hjort- och vildsvinsfärsen kan ha ganska svag viltsmak. – Jag har valt färserna efter rätternas karaktär och kryddning, men det är inte hela världen att ta den viltfärs som man får tag på. Och hittar man ingen så blir det gott med nötfärs också, säger Johan med glimten i ögat. – Eftersom viltkött är magert kan det behövas lite extra fett för saftigheten. –Jag tycker att viltköttet smakar lite bättre, då jag vet att det kommer från djur som levt ett fritt och naturligt liv. MAROCKANSKA VILTFÄRSSPETT Ras el hanout är en varm kryddblandning som lyfter älgfärsen till nya breddgrader. Med kolgrill får färsspetten extra krydda. Servera gärna med grillad romansallad (se recept). FÖR 4 PERSONER 250 g älgfärs 250 g fläskfärs 1 vitlöksklyfta 3 msk ras el hanout kryddblandning (färdig eller se recept) 50 g smör 1 ägg 1½ dl finskuren gräslök salt GÖR SÅ HÄR: 1. 2. 3. ev på spett. Grilla på kolgrill eller i grillpanna utan att det bränns. RAS EL HANOUT En marockansk kryddblandning som med GER 3 MSK Blanda 1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen svartpeppar, 1 tsk malen koriander, 1 tsk malen muskot, 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk malen gurkmeja, 1 tsk malen kardemumma och ½ tsk malen kanel GRILLAD ROMANSALLAD Perfekt att laga på grillen men även god i grillpannan. FÖR 4 PERSONER 2 romansallad 50 g smör ½ citron GÖR SÅ HÄR: 1. 2. 3. – Att tänka hållbart är en självklarhet. Och viltet är det »naturliga« och »hållbara« köttet! Johan Backeus 12 BUFFÉ 10 • 2017 Tips! Blanda och förbered Blanda färsen snabbt så att den inte värms upp. Viltfärs kan givetvis användas till vanliga hamburgare också. Bara lite magrare och lite godare!