Buffé 1
råvaran Stor lökguide
SÄSONG Rödlök går att köpa året om, men den svenska säsongen är från september till mars/april. Resten av året importeras den främst från Holland och Danmark, men också från Nya Zeeland. ODLA/SKÖRDA Löken är egentligen en medelhavsväxt och trivs inte i blöta jordar. I Sverige odlas rödlök därför mest på Öland, där jorden är sandrik och torr. Om du vill odla själv är det enklast att plantera sättlök i april eller maj. Se bara till att jorden blivit varm och torkat upp ordentligt. Skörda under sommaren, om du vill ha en färsk och söt lök. Annars när blasten gulnat på hösten. FÖRVARING Rödlök, som den mesta annan lök, är mycket hållbar och går att lagra länge om den får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att den aldrig får bli fuktig. I grönsakslådan i kylen håller den nästan hur länge som helst, och i en skål på köksbänken klarar den sig ungefär en månad. NYTTIGT Rödlök, och lök i allmänhet, är fullproppad med nyttiga ämnen. Tur att den är användbar i många olika maträtter – att äta mycket lök kan nämligen bidra till en bättre hälsa. Lökens olika svavelföreningar stimulerar även avgiftningsenzymer i levern och anses ha en antibiotisk effekt. Kanske är det inte så konstigt att lök använts som läkemedel i hundratals år! DEN STORA LÖKGRÅTEN När löken hackas krossas dess celler och enzymer frigörs. Det påverkar de svavelhaltiga ämnena i en kemisk RÖDLÖK Söt eller stark, liten eller stor. Billig basråvara med mycket smak. Och full av nyttigheter! Men varför måste vi egentligen gråta så mycket varje gång vi hackar den? Låt oss ta en närmare titt på rödlöken. TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN 8 BUFFÉ 10 • 2017 reaktion som irriterar våra ögon. Men det finns knep att ta till! Använd en vass kniv så trasas färre lökceller sönder, smörj in knivseggen med olja för att kapsla in svavelämnena eller öppna fönstret för att lufta bort lökångorna. SMAK Föredrar du en lite mildare lök? Lägg den skivad i isvatten en stund före servering. En sötare rödlök får du genom att steka den långsamt i smör och lite socker. När löken upphettas bryts de skarpa smakämnena ner samtidigt som enzymet som bildar lökens starka smaker förstörs. Smaken påverkas också av hur länge löken fått växa. Ju mognare lök desto starkare smak.