Buffé 1
RÖDBETA, SRIRACHADRESSING & GETYOGHURT Vackert oc
h gott med rödbetsblasten. Getyoghurt kan vara svårt att hitta, men mixa ner lite getost i matyoghurt så blir det också gott. FÖR 4 PERSONER ca 300 g små rödbetor med blast (helst ekologiska) ½ dl ättiksprit (12%) ½ dl + 1 msk honung 2 tsk fänkålsfrön 2 msk sriracha 4 msk nötolja (eller kallpressad solrosolja) 2 dl avrunnen getyoghurt (eller se tips) rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär av rödbetsblasten, en liten bit från roten. Skär bort bladen från stjälkarna. Skrubba rödbetorna väl. 2. Koka rödbetorna i ca 1 liter lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt stjälkarna koka med mot slutet, ca 2 minuter. 3. Lyft upp betor och stjälkar. Kyl i kallt vatten. 4. Koka ihop rödbetsvattnet till ca 1 dl. Tillsätt ättika, ½ dl honung och fänkålsfrön. Koka upp. Låt svalna. 5. Lägg stjälkarna i lagen. Marinera 1–2 timmar. Skär betorna i klyftor/bitar. 6. Mixa sriracha, nötolja och 1 msk honung till en slät dressing. 7. Stek rödbetsbladen hastigt i 1 msk olja. 8. Stryk ut getyoghurt på 4 tallrikar. Salta och peppra. Fördela rödbetor, stjälkar och blad över yoghurten. Ringla över dressingen. Tips! Gör egen getyoghurt. Mixa 1½ dl matyoghurt med 150 g getost. GURKA MED GRANITÉ OCH DILLGLASS Gurka i olika former blir en uppfriskande och överraskande dessert. Krondill är att föredra, ta då 2 hela dillkronor, men det går också bra med dill och dillfrön, eller bara dillfrön. FÖR 4 PERSONER 2 små gurkor (à ca 250 g) 1 msk +1 dl strösocker 1 ekologisk citron 1½ msk ättiksprit (12%) ½ liter vaniljglass 2 finhackade krondillskronor eller 2 msk hackad dill + 1 tsk mortade dillfrön ev citronverbena eller -meliss GÖR SÅ HÄR: 1. Skala 1 gurka. Skär den i cm-stora skivor. Blanda med 1 msk socker. 2. Skär citronen i bitar, ta bort ev kärnor. Skär den andra gurkan i bitar. Mixa gurka och citron (med vätskan med ättika och 1 dl socker. Frys minst 5 timmar i en bunke. 3. Skeda/skär vaniljglassen i bitar. Mixa eller rör ihop med dillhack och -frön strax före servering. Ta ut gurkgranitén. 4. Lägg gurkbitar i botten på djupa tallrikar. Skrapa granité och fördela över. Toppa med glassen och ev några örtblad, t ex citronverbena eller citronmeliss. FÖR ALLA recept på ica.se/buffe. BUFFÉ 10 • 2017 25