Buffé 1
CITRONMARINERADE SVARTA BÖNOR
GER CA 3 DL Häll av och skölj 1 förp kokta svarta bönor (380 g), låt rinna av. Blanda bönorna med 2 msk olivolja, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk hackad färsk röd chili (eller 1 tsk sambal oelek), 1 msk hackad persilja, 1 tsk och ½ tsk salt. Förvara i en burk i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ETT ROLIGARE ÄPPELMOS Ättikspicklade äppelskivor ger det färdiga moset nytt liv. Gott till pannkakor, köttbullar eller som alternativ till chutney. GER CA 5 DL Koka upp ½ dl ättiksprit (12%), 1 dl strösocker (eller råsocker) och 1 dl vatten. Halvera, kärna ur och skär 2 äpplen i skivor. Häll över den kokande lagen. Låt svalna. Häll av lagen och blanda äppelskivorna med 2 dl äppelmos. Förvara i en burk i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Krydda veckan Gör dubbelt av tillbehören när du ändå är igång. UGNSPANNKAKA MED PALSTERNACKA Piffa med ett roligare äppelmos. FÖR 4 PERSONER 6 dl mjölk (3%) 3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl 3 ägg 3 dl riven palsternacka smör salt, peppar finhackad persilja och »ett roligare äppelmos« till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda mjöl och 1½ tsk salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn, tjock smet. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Blanda ner palsternackan. 3. Häll smeten i en smord ugns 4. Strö persilja över pannkakan och servera med äppelmoset. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölkdryck och matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölken mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. HALLOUMISTROGANOFF mängd falukorv i stället. FÖR 4 PERSONER 400 g halloumi 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 röd paprika 1 msk tomatpuré 2 tsk torkad oregano 1 tsk paprikapulver 1 förp passerade tomater (500 g) 1 dl vispgrädde ½ dl vatten rapsolja salt, svartpeppar ris, gryn eller pasta och citronmarinerade svarta bönor till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och halloumi i större tärningar. 2. Fräs halloumin i 1 msk olja på hög värme tills den får färg. Lyft upp och lägg åt sidan. 3. Tillsätt 1 msk olja och fräs lök, vitlök och paprika tills löken mjuknar. 4. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt fräsa ytterligare någon minut. 5. Blanda ner halloumi, passerade tomater, grädde och vatten. 6. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock. Smaka ev av med salt och peppar. 7. Servera stroganoffen med ris, gryn eller pasta. Bjud med citronmarinerade svarta bönor. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Gör laktosfri: välj laktosfri halloumi och grädde. Innehåller mjölkprotein. Gör äggfri: välj äggfri pasta. BUFFÉ 10 • 2017 27