Buffé 1
Förgröna! Råstekt broccoli eller haricots verts ä
r gott till. Paul strävar efter att ständigt söka den perfekta balansen mellan njutning, hälsa och omsorgen om miljön. Men vad kommer först? Njutning kommer alltid först, säger han bestämt. Hur ska vi vanliga konsumenter handla? –Se lusten i att tänka om. Köp hem morot eller rödbeta med blast. Börja med att skära bort blasten och ställ den i en kruka med lite vatten; sedan kan den hamna i en sallad. Och ge rödbetan och moroten ett mörkt utrymme i kylen så håller den längre. – Vi måste skapa status för grönsakerna genom att sätta dem först. Och så handlar det om kunskap. Han återkommer gång på gång till detta: – Vi kan för lite om hur vi ska laga och hantera grönsaker. Om du visste hur god bondbönsskidan kan bli hade du aldrig slängt den, säger Paul och berättar hur vi ska göra: – Ta skidan på bondbönan, skär ner den i grova bitar och fräs dem med lite lök och smör i tio minuter under lock tills de är mjuka och genomkokta. Sedan ner i mixern och häll på en trea grädde och lite buljong. Så har du den mest fantastiska bondbönssoppa du kan tänka dig. Och det på någonting som du normalt slänger. Själva bönorna blir rena godiset när de får koka med de sista minuterna. MEN DET ÄR INTE BARA GRÖNSAKSSKAL som slängs. I din bok »Nya husmanskosten« lagar du med rester, eller rättare sagt lagar extra så att det räcker till nästa dag. Förklara ditt tänk: – Det är smart att laga vissa saker så att de räcker till nästa dag också – men tänk på att inte blanda för mycket. Inget vidare att värma upp kött, sallad och potatisgratäng om det är blandat. – Men har du potatisgratängen för sig blir det en supergod bas att göra något nytt på. Bara addera ett par ägg, lite mjölk och mixa. Stek sedan härliga potatisplättar. Lever du som du lär? – Principen är att det jag har hemma i kylskåpet ska bli riktigt god mat. När jag handlar tycker jag att det blir svårt när valet står mellan ekologiskt importerat och icke-ekologiskt lokalproducerat. Vad lagar du hemma? – Väldigt okomplicerat. Familjefavoriten är caesarsallad. Dels gillar ungarna dressingen, dels är det ju väldigt enkelt att ta precis vad man har i kylen – miljoner varianter, allt från en chorizosnutt till gammalt bröd. Men ungarna gillar inte färdigblandad sallad, och det ska man ta fasta på. PAUL UTSTRÅLAR LUGNET självt, men när äldste sonen pockar på uppmärksamhet blir det lite stressigt. Mopedköpet är viktigt. Och givetvis ska det vara en elmoppe… Nu återstår bara att provsmaka en höstdessert med ättikskokt äpple, pepparrotsglass, chokladkräm, maräng och kolasås. Lätt andäktigt kan jag konstatera att det är en smaksymfoni som smakar bra i både mage och sinne! Viktigt med hållbara val ICA tar ansvar – hela vägen från jord till bord. Det är en självklarhet, liksom att hjälpa dig och alla andra kunder att göra hållbara val. Sortimentet av ekologiskt, miljömärkt, svenskt, vegetariskt och allt annat som har hållbara mervärden ökar hela tiden. I slutänden handlar det om att laga mer hälsosamma och klimatsmarta maträtter. Till din hjälp finns tusentals klimatguidade och hälsoberäknade recept på ica.se. Och självklart ska matsvinnet minskas! Det sker såväl på lager som i butiker, men vi måste också minska matsvinnet hemma. Kolla in ica.se, där kan du se hur dina rester blir en god maträtt men även få fakta om hur länge maten håller. Kerstin Lindvall, ansvarig för hållbarhetsfrågor på ICA BUFFÉ 10 • 2017 23