Buffé 1
Chokladiga cookies på svarta bö
på ica.se/buffe. MANDELKAKA MED BÄR Som en saftig mazarin. Ingen kan ana att det är både vita bönor och kokt potatis i kakan. GER 12 BITAR 1 förp kokta vita bönor eller kikärter (ca 380 g) 50 g smör 200 g kall kokt potatis 1½ dl mandelmjöl 1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1–2 finrivna bittermandlar 3 ägg 2 dl rörsocker 1½ dl frysta bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon 1 tsk majsstärkelse 2 msk hackad mandel vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, 3. Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret. 4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och bittermandel. Blanda ner den rivna potatisen. 5. 6. Blanda ner mjölblandningen och bönsmöret i äggvispet. Rör till en jämn smet. 7. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 8. Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och hackad mandel. 9. Grädda i mitten av ugnen 30–35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. 10. Servera med vispad grädde. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Innehåller ägg. lyckas med bönbaket Bönor i degen gör brödet saftigt. Tänk på att mixa bönorna helt slätt. I ljusa bröd är det bäst att använda ljusa bönor som vita bönor, cannellini, borlotti eller kikärter. Kidneybönor och svarta bönor ger lite mer färg. En burk (380 g) ger ca 230 g avrunna bönor. Givetvis går det att ersätta med samma mängd hemkokta bönor. BUFFÉ 10 • 2017 35