Buffé 1
BAKAT ÄPPLE Svenska äpplen med sötma är sköna sma
kkompisar med sylig vinäger och färska örtkryddor. Det hela rundas av med goda smörsmaker. FÖR 4 PERSONER 4 röda svenska äpplen (gärna robinola) 4 msk äppelcidervinäger 2 vitlöksklyftor 100 g smör 4 timjankvistar 2–3 rosmarinkvistar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Dela äpplena på hälften. Gröp ut kärnorna. Lägg äpplena i en ugnsform. Ringla över vinägern. 3. Skala och skiva/hacka vitlöken. Strö över äpplena. Dela smöret i 8 bitar/skivor och lägg på. Grovhacka örtkryddorna (ej stjälkarna om de är grova) och toppa med dem. 4. Baka i ugnen ca 40 minuter, tills äpplena är mjuka och smakrika. Vilda smaker! MEDELHAVSJÄRPAR Soltorkade tomater och kapris ger vildsvinsfärsen en somrig fräschör. Passar utmärkt tillsammans med bakat äpple. FÖR 4 PERSONER 500 g vildsvinsfärs 3 msk ströbröd ½ dl mjölk (3%) 2 bananschalottenlökar 4 soltorkade tomater i olja ½ dl kapris 1½ dl hackad persilja 1 ägg 1½ dl vispgrädde smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Blanda ströbröd, mjölk, 1 tsk salt och 1 krm peppar i en bunke. 3. Finhacka de soltorkade tomaterna. 4. Fräs lök och tomat i 50 g smör på låg värme tills löken mjuknar. Låt svalna. 5. Grovhacka kaprisen. 6. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lökfräset, kapris, persilja, ägg och grädde till en jämn smet. Gör stekprov och stäm av kryddningen. 7. Doppa en stor sked i vatten och forma färsen till 8 järpar. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills de är gyllene. BUFFÉ 10 • 2017 13 För alla finns vid respektive recept på ica.se/buffe.