Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Produktion: Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. BROCCOLIPIZZA MED KRONÄRTSKOCKA, FETA OCH MYNTA Pizzan är helt glutenfri om glutenfria havregryn används. GER 4 SMÅ PIZZOR Sätt ugnen på 250°C. Skär bort stammen på 500 g broccoli, spara den till senare. Mixa broccolibuket broccolin i ett durkslag och häll över 2 liter kokande Mixa 1 dl havregryn med 2 ägg i matberedaren. Tillsätt broccolin, 1 dl riven parmesan, 1 dl riven mozzarella, 1 tsk torkad oregano och ½ tsk salt. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta ut degen till 4 runda pizzor på bakpappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills bottnarna är Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Johan Backeus vann Årets kock A. 2007 B. 2016 C. 2017 3. Ägg i kladdkakan kan ersättas med A. Kikärtsspad B. Vatten C. Mjölk Grönaste pizzan Broccoli som botten ger både smak och färg. Passar lika bra som tilltugg före maten som till huvudrätt. RECEPT OCH STYLING ALEXANDRA VIKSTRÖM FOTO EVA HILDÉN Läs om pizzans historia på ica.se gyllene och krispiga. Ta ut och låt svalna något. Häll av, skölj och låt 1 burk kronärtskockshjärtan (390 g) rinna av. Skiva broccolistammen i ½ cm smala strimlor. Dela kronärtskockshjärtana på mitten. Bred ut 1½ dl crème fraiche på bottnarna. Toppa pizzorna med kronärtskocka, broccoliskivor, 2 skivade vitlöksklyftor och 150 g smulad fetaost. Grädda ytterligare ca 5 minuter. Toppa med färsk mynta. Ringla över lite olivolja och krydda med svartpeppar. Servera genast. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 3 november. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 10 november. 1. Här odlas mycket rödlök A. Gotland B. Skåne C. Öland 4. Frölimpan innehåller A. Kidneybönor B. Röda linser C. Mungbönor SEPTEMBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1 C, 2 B, 3 A, 4 B, 5 C 5. Blanchera för att A. Avstanna mognad B. Döda bakterier C. Höja smak Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. Nästa nummer kommer 17 november Pizza, kock-Zlatan & snabba bullar BUFFELABBET En kaka som lätt kan varieras! Matstylistens bästa knep får mat, fat och dukning att lyfta extra. Baka gudomlig pizza med perfekt krispig botten. Tv-aktuella Edin Dzemat, BÄSTA KLADDKAKAN Djup chokladsmak i kombination med perfekt kladdighet – blir inte bättre! GER 10–12 BITAR 150 g smör 3 ägg (medium storlek) 3 dl strösocker (270 g) 1¾ dl vetemjöl (105 g) 1¼ dl kakao (50 g) ½ msk vaniljsocker 2 krm salt Med mjukvispad grädde och bär frukt blir kladd dessert. rivet skal av lime 18 BUFFÉ 10 • 2017 smör och mjöl till formen GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda de torra ingredienserna i en skål. 3. Rör först ner smöret i äggblandningen och sedan de torra ingredienserna. 4. Häll i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 5. Grädda i mitten av ugnen 17–20 minuter. Kakan är klar när den är torr på ytan. Låt svalna. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. BUFFÉ 10 • 2017 buffelabbet-kladdkaka.indd 18 kockvärldens Zlatan, matchar barndomens bosniska smaker med klassiskt svenska. Och så en räddare i advent – snabb saff ransbutterkaka. 39 råvaran Stor lökguide SÄSONG Rödlök går att köpa året om, men den svenska säsongen är från september till mars/april. Resten av året importeras den främst från Holland och Danmark, men också från Nya Zeeland. ODLA/SKÖRDA Löken är egentligen en medelhavsväxt och trivs inte i blöta jordar. I Sverige odlas rödlök därför mest på Öland, där jorden är sandrik och torr. Om du vill odla själv är det enklast att plantera sättlök i april eller maj. Se bara till att jorden blivit varm och torkat upp ordentligt. Skörda under sommaren, om du vill ha en färsk och söt lök. Annars när blasten gulnat på hösten. FÖRVARING Rödlök, som den mesta annan lök, är mycket hållbar och går att lagra länge om den får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att den aldrig får bli fuktig. I grönsakslådan i kylen håller den nästan hur länge som helst, och i en skål på köksbänken klarar den sig ungefär en månad. NYTTIGT Rödlök, och lök i allmänhet, är fullproppad med nyttiga ämnen. Tur att den är användbar i många olika maträtter - att äta mycket lök kan nämligen bidra till en bättre hälsa. Lökens olika svavelföreningar stimulerar även avgiftningsenzymer i levern och anses ha en antibiotisk effekt. Kanske är det inte så konstigt att lök använts som läkemedel i hundratals år! DEN STORA LÖKGRÅTEN När löken hackas krossas dess celler och enzymer frigörs. Det påverkar de svavelhaltiga ämnena i en kemisk RÖDLÖK Söt eller stark, liten eller stor. Billig basråvara med mycket smak. Och full av nyttigheter! Men varför måste vi egentligen gråta så mycket varje gång vi hackar den? Låt oss ta en närmare titt på rödlöken. TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN 8 BUFFÉ 10 • 2017 reaktion som irriterar våra ögon. Men det finns knep att ta till! Använd en vass kniv så trasas färre lökceller sönder, smörj in knivseggen med olja för att kapsla in svavelämnena eller öppna fönstret för att lufta bort lökångorna. SMAK Föredrar du en lite mildare lök? Lägg den skivad i isvatten en stund före servering. En sötare rödlök får du genom att steka den långsamt i smör och lite socker. När löken upphettas bryts de skarpa smakämnena ner samtidigt som enzymet som bildar lökens starka smaker förstörs. Smaken påverkas också av hur länge löken fått växa. Ju mognare lök desto starkare smak. 2017-09-12 13:59