Buffé 1
SKUMSPÖKEN ÄRTIG SMOOTHIE & SKUMMA SPÖKEN Paj och
cheesecake i ett – gör en snygg galette med mörka bär. Eller mumsiga skumspöken till halloween. Missa för allt i världen inte den smarta ärtsmoothien – en fräsch sallad i glas. FOTO & STYLING EVA HILDÉN Skicka gärna tips till mig: eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buffetipset på boken »Vego på 30 minuter« av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta) Cheesecake-galette med bär ärtsmoothie Ärtig sallad fast i smoothieform. Lägg till riven ingefära för lite mer sting. Mixa 1 dl frysta gröna ärter, 2 dl bladspenat, 2 dl äppelmust eller -juice och 1 urkärnad avokado slätt i en blender. Häll upp i 2 glas. Gör egna mums mums-spöken till halloween! Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp ¾ dl vatten, 2 dl strösocker och ½ dl glykossirap i en kastrull till 125°C. Vispa under tiden 3 äggvitor till en fast maräng. Rör ner gelatinbladen i den varma sockerlagen. Tillsätt sedan den varma sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning och vispa tills marängen är ljummen och fast. Spritsa på runda kex (t ex Brago). Ställ i kylen minst 2 timmar. Smält 200 g vit choklad. Doppa mums mumsen i chokladen. Måla ögon och mun med smält mörk choklad. HÖSTIG PUMPAGRÖT Gillar du pumpapaj? Då älskar du den här gröten. Koka , pumpa, 2½ dl vatten, ½ tsk malen kanel, 1 krm malen ingefära och 1 krm salt i en kastrull på medelvärme ca 3 minuter. Rör ihop 1 msk tahini och ½ msk honung och klicka på. Toppa med frysta lingon och kokos . Servera med mjölk. Nyp snabbt ihop 100 g rumsvarmt smör, 3 dl vetemjöl, ¾ dl strösocker, 1 ägg, ½ tsk vaniljpulver och 1 krm salt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Blanda 2 dl frysta blåbär och 2 dl frysta björnbär med 1 msk strösocker och ½ msk majsstärkelse. Rör ihop 150 g färskost av philadelphiatyp, 1 litet ägg och 3 msk strösocker. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Skjut över papperet på en plåt. Bred ut hälften av färskostkrämen över bottnen, ca 3 cm från kanten. Strö över bärblandningen och ringla sedan över resten av färskostblandningen. Grädda i mitten och servera gärna med vaniljglass. Parmesanrostad blomkål Lyxigt tillbehör, eller på egen hand med pasta och tomatsås. Sätt ugnen på 225°C. Bryt 1 liten blomkål i större buketter. Skär buketterna i cm-tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk chilipeppar, 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Rosta i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och strö över och sätt in ytterligare ca 5 minuter. BUFFÉ 10 • 2017 19 Salty caramel bites Små snickersbitar är perfekt att ha i frysen när sötsuget slår till. Mixa 2½ dl salta jordnötter, 10 urkärnade färska dadlar, 1–2 msk vatten och 1 krm vaniljpulver i en matberedare. Tryck ut i en bakpappersklädd form, ca 15 x 23 cm, och ställ i frysen. Mixa 1½ dl osötat jordnötssmör, 10 urkärnade färska dadlar, ½ dl kokosolja, 1 krm salt och 1 krm vaniljpulver och tryck ut i formen. Ställ in i frysen. Smält ½ dl kokosolja och blanda med 4 msk kakao och 1 tsk honung. Häll över formen. Låt stelna i frysen. Skär i bitar och förvara i frysen. Grön För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e.