Buffé 1
Nyttigare bröd Många ljusa bröd är fattiga på fib
rer men innehåller desto mer snabba kolhydrater som höjer blodsockret. Med bönor i degen kan blodsockerstegringen bli långsammare. Det fina med bönorna är att de innehåller fibrer som bryts ner först i tarmen. Där blir de till nyttig mat åt de goda bakterierna. FRÖBRÖD MED BÖNOR & KUMMIN Hälsosamt bröd med både frön och mungbönor. Gott att skiva, frysa och rosta efter hand. Brödet är glutenfritt om gryn av ren havre används. GER 1 LIMPA 1 dl torkade mungbönor (3 dl blötlagda mungbönor) 2 dl solrosfrön 2 dl havregryn 1½ dl vita sesamfrön 2 msk chiafrön 1 dl sötmandel 3 msk fiberhusk 2 tsk salt 1 msk stött kummin 3 dl kallt vatten 1 msk honung 3 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj de torkade mungbönorna. Lägg dem i en bunke och slå över ca 1 liter kokande vatten. Låt ligga i blöt över natten eller minst 8 timmar. Häll av och låt rinna av väl. 2. Blanda de blötlagda mungbönorna och alla torra ingredienser i en bunke. 3. Rör ihop vatten, honung och olja och häll det över fröblandningen. Blanda ihop. 4. Tryck ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Låt stå ca 3 timmar i rumstemperatur. 5. Sätt ugnen på 175°C. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 70 minuter. Låt brödet svalna i formen. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. KALLJÄSTA RÅGFRALLOR MED BÖNOR Rör ihop degen på kvällen så har du nybakta frallor på morgonen. Toppen att bjuda bönskeptiska barn på. GER CA 20 FRALLOR 2 förp kokta vita bönor eller kikärter (à 380 g) 4 dl kallt vatten 12 g färsk jäst 2 dl grovt rågmjöl (110 g) 7 dl vetemjöl special (420 g) 1 msk honung 2 msk olivolja 2 tsk salt mjöl till utbakning GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa dem slätt med vattnet. 2. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i kylskåpet över natten eller ca 12 timmar. 3. Ta fram degen och häll ut den på en mjölad bänk. Dra försiktigt ut degen – knåda inte. Skär i 20 bitar och lägg dem på 2 bakpappersklädda plåtar. 4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme eller tills de jäst till ungefär dubbel storlek. 5. Sätt ugnen på 225°C. 6. Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler. FÖR ALLA Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 10 • 2017 33