Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Oktober → Redaktör Lin
a.Wallentinson@otw.se UNDVIK UFON I FRYSEN DANSKT RESTPROFFS TIPSAR selina juul är Danmarks mesta maträddare. Som tonåring mark och blev chockad över all mat som slängdes. För snart tio år sedan startade hon organisationen Stop wasting food, i dag en gigantisk rörelse som engagerar 60 000 danskar och påverkar allt från politiker, livsmedelsföretag och butikskedjor. Vilken är den viktigaste aspekten av matsvinnsfrågan? – Att du har makten! Som konsument kan du med små insatser förhindra matsvinn. Du minskar ditt koldioxidutsläpp och sparar samtidigt pengar och tid. Det är winwin! SMART HÖSTTÄNK KÖP GRÖNT I SÄSONG OCH FRYS IN för den som har plats i frysen kan det vara läge att köpa grönsaker som är lite billigare nu under hösten och bunkra upp inför vintern. Lök, tomater och majskolvar kan frysas in direkt. Annars mår de (förvällas), det vill säga sänkas ner i kokande vatten en eller ett par minuter och sedan direkt kylas i riktigt kallt vatten. Blancheringen gör att enzymernas aktivitet och därmed grönsakens mognad (nedbrytning) stannar av. Blancheringen gör att grönsaken behåller smak, näring, konsistens och färg. Skär större grönsaker som squash, pumpa, broccoli och blomkål i mindre bitar innan de blancheras. Bladgrönt som mangold och spenat kan blancheras direkt, pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt innan de läggs i påsar. Sug ut luften ordentligt ur påsarna innan de läggs i frysen. När grönsakerna ska användas är det bästa att tina dem snabbt, genom att lägga påsen i ett kallt vattenbad, eller ännu bättre: använda direkt i matlagningen. Då behåller grönsakerna konsistens och färg bäst. LYCKAS MED MJUKA KAKOR OCH MUFFINS BAKA MED FRYSTA BÄR – SÅ FUNKAR DET på sommaren bakar man helst med nyplockade bär. Men nu då, när det mest är fryst som gäller, funkar det lika bra? Svaret blir nja. Frysningen spränger sönder bärens struktur, vilket gör att de vätskar sig när de tinar. Därför är det alltid bättre att tillsätta frysta bär utan att tina dem. Då fördelar de sig jämnt och riskerar inte att missfärga smeten. Som en ytterligare försäkran kan man blanda bären med en tesked majsstärkelse innan de läggs i smeten. Små bär är bättre än större, och gärna med ett lite tjockare skal som klarar att hålla kvar vätskan något bättre, till exempel blåbär, vinbär och lingon. Jordgubbar däremot är svåra. De stora bären sjunker lätt ner i kakan, och dessutom är de tunnskaliga – med andra ord hög risk för en blöt kaka. BUFFÉ 10 • 2017 7 5 smarta spartips • Gör som butikerna – ha öppnade förpackningar i ögonhöjd längst fram i kyl och skåp. • Ändra inställning till rester – de är inget straff utan gratismat som sparar tid och pengar. • Gör »resterant« på söndagarna – kör lite plockigt tapas-tänk och ät upp alla rester. • Märk tydligt rester som läggs i frysen. Undvik därmed UFO:n, dvs objects«. • Tänk på att »bäst före«datum inte är detsamma som »dåligt efter«. Är du osäker så lukta och smaka. Foto Eva Hildén Foto Eva Hildén