Buffé 1
Den här kryddiga grytan är en av bloggaren Nina O
lssons mest lagade rätter. Och en av de mest efterfrågade på Nourish Atelier, sajten där hon samlar sina kreativa vegobowls. RECEPT UR »BOWLS OF GOODNESS« AV NINA OLSSON (TUKAN FÖRLAG) FOTO & STYLING NINA OLSSON Lojala linscurryn Instagramtävling! Vackra bowls Bowls till frukost, lunch och middag. Skapa och ta en bild på din version av den populära bowlen. Lägg upp bilden på Instagram och tagga med #buffebilden. Ange mängder och beskriv receptet i korthet. Tre bidrag vinner 500 kronor var i matpengar och ett ex av Nina Olssons bok »Bowls of Goodness«. Tävla senast 3 november. Vinnarna kontaktas via instagram den 10 november. Se fullständiga villkor på ica.se/buffe. LINSCURRY MED PUMPA, KOKOS OCH LIME curry, med andra ord! Så klart kan du byta ut grönsakerna efter vad du har hemma. Ta en annan pumpa eller byt ut den mot aubergine eller andra grönsaker. FÖR 4 PERSONER 250 g torkade svarta linser 400 g butternutpumpa 5 schalottenlökar 4 vitlöksklyftor 1 röd paprika 1–2 röda chilifrukter 2 tomater 1½ tsk spiskummin 1 tsk gurkmeja 1 tsk malen kanel 1 tsk paprikapulver 1 tsk malen koriander 1 förp kokosmjölk (ca 400 ml) 1 msk tahini (sesampaste) 1 msk honung eller agavesirap 1 msk färskpressad limejuice 3 msk japansk soja olivolja salt, svartpeppar färsk koriander, kokt fullkornsris, srirachasås och limeklyftor till servering YOGHURTSÅS 2 dl yoghurt (3%) 1 tsk honung eller agavesirap GURKSALLAD ½ gurka 1 msk risvinäger GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av, låt rinna av och ställ åt sidan. 3. Skala och skär pumpan i cm-stora tärningar. Lägg i en ugnsform och blanda med 1 msk olja och ½ tsk salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. 4. löken. Skala vitlöken och krossa till en paste med 1 tsk salt. 5. och chili. Hacka tomaterna. 6. Fräs schalottenlöken i 2 msk olja i en stekpanna på medelvärme tills löken mjuknar. 7. Tillsätt vitlök, paprika, chili, tomater och kryddor. Fräs ytterligare några minuter på låg värme. 8. Rör i de kokta linserna, den rostade pumpan, kokosmjölk, tahini och honung. Låt curryn sjuda ca 5 minuter. Rör då och då, späd ev med vatten. 9. Tillsätt limejuice och soja. Låt sjuda ytterligare någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen. 10. Yoghurtsås: Blanda alla ingredienser med 1 tsk olivolja och 1 krm salt. 11. Gurksallad: Hyvla gurkan tunt med mandolin eller osthyvel och blanda med risvinägern. 12. Ringla lite olivolja över curryn och toppa med koriander. Servera med yoghurtsås, gurksallad, kokt ris, srirachasås, limeklyftor och gärna inlagd rödlök. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt. BUFFÉ 10 • 2017 BUFFÉ 10 • 2017 21 21 Läs intervjun med Nina på sidan 5.