Buffé 1
Det lilla extra INGEFÄRSGURKA Fräscht citronsyrli
g gurka piggar upp laxen. Även god till husmansrätter. GER CA 3 DL Skiva 1 gurka tunt på längden med mandolin eller osthyvel. Vispa ihop ½ dl färskpressad citronjuice, 2 msk , färsk ingefära, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål. Vänd ner gurkan. Låt dra ca 15 minuter. Förvara i en burk i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Pickla mera! Byt ut gurkan mot tunnskuren blomkål, morot eller rättika. LIMELAX I UGN MED CHILICRÈME Lax i ugn med fredagsfeeling. Bjud plockigt och låt var och en fylla sitt bröd efter egen smak. FÖR 4 PERSONER ca 500 g skinnfri laxfilé i bit 1 tsk finrivet limeskal 250 g broccoli 200 g frysta majskorn 2 vitlöksklyftor olivolja, smör salt, svartpeppar tortillabröd, ingefärsgurka och färsk koriander till servering CHILICRÈME 2 dl crème fraiche 1 msk färskpressad limejuice 2–3 tsk srirachasås GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Lägg laxen i en ugnsform och gnid in med 1 msk olja, limeskal, 1 tsk salt och 2 krm pep28 BUFFÉ 10 • 2017 par. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter. 3. Rör ihop alla ingredienser till chilicrèmen. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 4. Skär broccolin i små buketter. Skala stammen och skiva den. Skala och skiva vitlöken. 5. Stek majsen i 25 g smör i en stekpanna tills den börjar få färg. Lägg i broccoli och vitlök. Stek tills broccolin mjuknar, ca 5 minuter. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. 6. Servera laxen med grönsaksfräset, chilicrèmen, koriander och ingefärsgurka. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt tortillabröd. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av crème fraiche och matfett. Kontrollera innehållet i tortillabrödet. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme. Välj mjölkproteinfritt matfett. Kontrollera innehållet i tortillabrödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i tortillabrödet. VINBÄRSBUBBEL MED ROSMARIN Blanda en enkel drink på vinbärssaft, bubbelvatten, citron och rosmarin. GER CA 1,2 LITER 1½ dl konc svartvinbärssaft 2 kvistar färsk rosmarin 1 dl färskpressad citronjuice 1 liter kolsyrat vatten skivad citron och is GÖR SÅ HÄR: 1. Häll saften i en kanna. Banka rosmarinkvistarna med skaftet på en kniv och lägg i saften. Låt dra minst 5 minuter. 2. Tillsätt citronjuice, kolsyrat vatten, citronskivor och rikligt med is. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.