Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 CHAI Ett av de första ord man lär si
g i Indien är »chai«, te. Överallt där det finns människor finns även en teförsäljare som högt förkunnar: Chai, chai, garam chai! (te, te, hett te!). En väldoftande, värmande, »mättande« och uppiggande variant av te. FÖR 4 PERSONER 1 msk färskriven ingefära 10 kardemummakapslar eller 2 tsk stötta frön 10 kryddnejlikor 1 tsk kanel 1 liter vatten 4 dl mjölk 1 dl socker 1/2 dl svarta teblad GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv ingefäran i en kastrull. Tillsätt kademumma, nejlikor och kanel. 2. Häll i vattnet. Låt koka i ca 10 minuter. 3. Tillsätt mjölk och socker. Låt sjuda i 2 minuter. 4. Rör ner tebladen. Ta kastrullen från värmen, låt teet dra i ca 5 minuter. 5. Sila bort teblad och kryddor. Servera genast. K! KARTS CURRY Kikärter är mycket populära i Indien och är även en vanlig rätt bland gatuköken. För de många familjer som är vegetarianer är kikärter, bönor och linser den viktigaste proteinkällan. Kikärtsgrytan passar med tillbehör som basmatiris, chutney och en god raita. Servera gärna chapatis till. Rätten, enligt receptet här nedan, får här ett annat utseende än den på bilden, där den lagas för fler personer. FÖR 4 PERSONER 250 g kikärter (blötlägg i vatten över natten, eller i minst 8 timmar) eller 2 burkar å 400 g (behöver ej förkokas) 2 gula lökar 3 msk olja 1 tsk spiskummin 2 dl grovt rivna morötter 4 vitlöksklyftor 1 msk finriven ingefära 3-4 msk färskpressad citronjuice 1 tsk målen koriander 1/2 tsk gurkmeja 1 krm kajennpeppar 1 burk krossade tomater å 400 g salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj de blötlagda kikärterna. Koka dem i 1-1 1/2 timme, tills de känns färdiga. Skumma av då och då. Ställ åt sidan. 2. Skala och finhacka löken. 3. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Tillsätt spiskummin och fräs tills det fått färg. 4. Tillsätt löken och fräs tills den blivit genomskinlig. Tillsätt de grovrivna morötterna och fräs i ytterligare någon minut. 5. Skala och pressa vitlöken. Blanda med ingefära, citronjuice, koriander, gurkmeja och kajennpeppar till en paste. 6. Tillsätt kikärter, krossade tomater och kryddpasten i grytan. Rör om väl. 7. Låt grytan sjuda under lock tills allt tagit smak, 10-15 minuter. Salta och peppra. Garnera ev med klippt färsk koriander. Samosa är kanske den mest typiska street fooden i Indien. Receptet är långt, men en genväg är att ta kyld färdigkavlad smördeg, skära den i fyrkanter, lägga på en klick currykryddad köttfärs, vika till en trekant, ev pensla med lite ägg i kanten och sedan fritera eller ugnssteka dem tills skalet blir fint brunt
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48