Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Street food Jag slår mig ner på en tr
äbänk framför Mr Mohans gatukök. Ur en stor järngryta som hålls varm med hjälp av en koleldad lerugn serverar han sin egen specialitet: en kikärtsgryta som han kallar »Chole Dal Curry«. Innan han bjuder mig den doftande grytan på ett bananblad ger han den en sista toch genom att pressa juicen ur en bit lime över det hela. Till detta får jag ett chapatibröd, som även får tjäna som bestick. TEXT & FOTO KÄRSTI STIEGE Det ä r chapatibagarens rytmiska klappande som följer mig från morgon till kväll. Me d snabba rörelser och flinka handflator formas de små degbollarna till perfekt rundade , tunna chapatis . Dessa grädda r han sedan snabb t i en glödande het, vedeldad ugn. Knapp t ha r jag tagit första tuggan av min på gatan inhandlade lunch förrän den ambule - rande teförsäljaren får syn på mig och erbjuder mej ett glas av sitt söta, välkryddade te . At t sitta på en gata i Indien känns nästan som om hela världen passerar förbi. Framför mig utspelas ett färgsprakande sceneri. Som scener ur en ständigt pågående film passerar en strid ström av människor i olika åldrar, kor, getter, hundar, gatuförsäljare, skoputsare , tiggare och rickshaw-förare. Gatuköken s dofter av chili och curry blandas med påträngande dieselavgaser och den söta doften av rökelse från ett närliggande altare som hyllar Ganesh, elefantguden. Längs bakgator och torg i alla städer och byar, vid busshållplatsen, på tågstationen , vid tempel och historiska monument , till och med längs trekkingleden eller stranden . Hä r hittar du de indiska gatuköken med sina oftast mycket kryddstarka oändliga variationer av olika smårätter och de alltid lika högt hojtande teförsäljarna: »Chai, chai garam« . Mit t emot Mr Mohans gatukök lyser en neongrön skylt med texten »Non vegetarian restaurant«. Denna skylt möts man av överallt i Indien. Detta måste vara det enda land i världen där man på detta sätt talar om att man faktiskt serverar kött . Indiens befolkning är ju till stor del vegetarianer. Nä r jag avslutat min måltid slänger jag »tallriken« på marken , och det tar inte många minuter innan en k o böjer sig ner och äter upp bananbladet. Lojt lyfter hon sedan huvudet och ser mig rak t i ögonen; kanske hon på detta sätt tackar mig för maten . Vi är alla en del i ett kretslopp, och det är här på gatan allting börjar och slutar. •
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48