Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41 Indiska köttbullar Kofta kallas kött
bullar i Indien. Ofta är de gjorda på lammkött. Många gånger serveras de som snacks men ibland i tjock och fyllig sås. Matskribenten Madhur Jaffreys kashmiri koftas är ljuvliga - men receptet är minst sagt ganska omfattande. Receptet som följer är en grov förenkling (rena snabbmaten), men resultatet är ändå välsmakande. TONYS SNABBA KASHMIRISÅS FÖR 4 PERSONER 2 burkar grovkrossade/tärnade tomater 1 grön chilifrukt 1 msk curry 2 tsk garam masala 1 tsk målen koriander 1 tsk salt 1 tsk citronjuice 2 dl créme fraiche GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av vätskan/såsen från tomaterna. 2. Finhacka chilifrukten. Rör ner den och resten av kryddorna samt citronjuicen i tomatkrosset. Häll på créme fraichen. Koka upp, låt sjuda i 5 minuter. Medan såsen sjuder: Hetta upp olja i en panna. Låt 1 tsk spiskummin få lite färg. Stek 300 g färdiga köttbullar så att de blir varma. Krydda med garam masala och ev lite salt. Lägg över köttbullarna i såsen och låt sjuda någon minut. BRA FOR MAGEN Det finns många sätt att hjälpa magen med att »smälta« maten samt att ge en fräsch andedräkt Gurkmeja, ingefära och fänkål anses bra för matsmältningen. Ingefäran lär dessutom vara bra för lederna. THALI Så kallas de vanligaste tallrikarna som mat serveras på - förutom i södra Indien där det är bananblad. Rostfria fat med olika fack gör att ris, såser, chutney, raita etc inte blandas. Ibland är facken gjorda för att ställa skålar (katori) med olika tillbehör i. Fänkålsfröna friskar upp andedräkten. Kryddnejlikan är också bra för andedräkten, det är bara att stoppa en hel i munnen och suga på den. Kryddnejlikan är också en viktig ingrediens i betelpaketet som bl a tuggas för matsmältning och en fräschare andedräkt PAPPADUMS VETT OCH ETIKETT -O m man bjuder gäster på middag i Indien är det inte meningen att man ska samtala under själva måltiden. Konversationen ska skötas innan, då man serveras en dryck, exempelvis iste, och eventuellt snacks, kanske lite pappadum och chutney. Samtalandet kan pågå i timmar. Under själva måltiden njuter man i stället av maten och babblar inte på som man gör här i Sverige. Det berättar Maria Veerasamy, som är inköpschef på Indiska. Hon har god inblick i indiska traditioner. - Maten serveras inte i form av förrätt och varmrätt, utan den kommer in på bordet allteftersom den lagas och bildar en liten buffé. Ibland används en thalibricka till varje person så att man kan hålla isär de olika rätterna. Desserten är det enda som kommer in separat - ofta är det glass. När man har ätit ska man gå hem och inte hänga sig kvar. Annars verkar det som om man inte är nöjd med måltiden utan väntar på något mer. FARMORS TIPS Maria Veerasamys farmor gjorde alltid den här röran: Skala och riv ingefära och vitlök och rör ihop till en paste. Den går att förvara i kylskåp i två veckor (man kan också frysa blandningen) och är perfekt att krydda grytor och såser med. Det är inte bara gott, utan mycket nyttigt också. Ingefära sägs vara matsmältande, medan vitlök är bakteriedödande. Ett populärt snacks före maten på många indiska restauranger i Sverige och England. De serveras ofta med pickles och chutney. De finns nu att köpa i välsorterade matbutiker. Så här tillagas de: Hetta upp rikligt med olja i en gryta eller wok Låt ett blad glida ner i oljan. Använd två trägafflar e d och vrid snabbt runt kakan så att den kan blåsa upp sig till full storlek (då blir den extra tunn och spröd). Ta upp och håll ovanför grytan/woken en kort stund så att överflödig olja får rinna av. Lägg den på ett tjockt hushållspapper. Kan även tillagas i ugnen på hög värme, men det kan då vara svårare att få dem så stora och tunna. Pappadums görs på ärtVlinsmjöl, och finns med olika kryddningar. Fonetisk transkription har gett dessa många olika stavningar. Med stor yrkesstolthet serveras här lassi från morgon till kväll. Lassi är en yoghurtdrink som blandas med krossad is. Det är en drink som svalkar i den indiska hettan och som anses vara bra för bakteriefloran i magen. MOROTS- OCH LÖKSALLAD Skiva 3 stora morötter på BANANER Långa gröna, som måste stekas, små gula, som offras till gudarna, eller röda minibananer som är som en dessert i sig - utbudet är stort Och bananer är populära i Indien. En frukt som man aldrig lär tröttna på. längden med en osthyvel, eller skär tunna band med en vass kniv. Dela dem i 3-4 cm långa bitar. Strimla dessa. Skala och dela 1 stor gul lök Skär tvärs över i ca 3 mm tunna skivor/halvmåneskivor. Ge morotsstrimlorna och löken ett kort uppkok Kyl snabbt i kallt vatten. Låt rinna av väl. Blanda med 4 tsk citronjuice, 1/2-1 tsk finriven färsk ingefära, 1 - 2 krm kajennpeppar, nymalen svartpeppar och 3 krm salt Salladen kan med fördel serveras ljummen.
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48