Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 TRAI NORR I norra Indien är trä ett
vanligt material på skålar och fat Träskåp och annat har dessutom ofta mässingsbeslag. Traditionen med trä och mässing hänger kvar sedan tiden då det fanns flera maharadjapalats i norr. I norr används också mycket keramik. Annars är det vanligt med rostfritt i matsammanhang. I södra Indien, som är lite fattigare, använder man mycket lergods, både att laga och servera maten i. Träskål och -fat på bilden kommer från Indiska. BILLIGT GODIS På gatorna i Indien ser man ofta något som liknar gamla manglar. Med dessa pressas juicen ur långa sockerrör. Ett glas sockervatten piggar upp. Eller också kan man köpa en påse sockerrörsbitar. En indisk måltid innehåller ofta linser, bönor eller ärter i någon form, vanligen kallas rätten för dal. Den här är gjord på chana dal, vilket är detsamma som gula krossärter. CHANA DAL FÖR 4- 6 PERSONER 225 g chana dal, gula krossärter, eller linser 12 dl vatten 1 /2 tsk gurkmeja 2 tunna skivor färsk ingefära 1 tsk salt 1 - 2 krm garam masala 1-2 vitlöksklyftor 2-3 msk olja 1 / 2 tsk hel spiskummin 11I tsk chilipulver GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg bönorna i en stor kastrull. Häll på vattnet. Koka upp, skumma väl. 2. Tillsätt gurkmeja och ingefära. Koka försiktigt under lock tills ärterna/linserna är mjuka, 1 /2-1 112 timme. Rör om då och då. Tillsätt ev mer vatten om det riskerar att koka tom. 3. Krydda med salt och garam masala. 4. Skala och skiva vitlöken fint. Stek den och spiskumminen i olja tills det får färg men inte bränns. Pudra över chilipulver. 5. Blanda kryddoljan med ärterna/linserna. Fr v: krossade söta, gula ärter (chana dal), svartögda bönor (lobhia), gula ärthalvor (kabuli), halverade mungbönor /gröna linser (moong dal) och svarta bönor (urhad). NYMALET AR BAST Det är ett dagligt värv att mala kryddor till masalan (kryddblandningen). Här är det korianderkorn som blir till pulver. Många av de aromatiska kryddorna förlorar snabbt sin fina smak efter målningen. »Ät tills din mage är fylld till tre fjärdedelar. Lämna den sista fjärdedelen åt Herren.« Bhagavad Gita En ung försäljare av bland annat bananer och färsk koriander. Den speciella örtkryddan ingår i många indiska rätter - och är svår att ersätta. Den utseendemässigt liknande persiljan har smakmässigt föga gemensamt med koriandern. Linser och bönor är ett måste En stor del av Indiens befolkning är vegetarianer. För dem är linser, ärter och bönor (tillsammans med mejerivaror) en viktig del i kosten för att få tillräckligt med proteiner samt järn, kalium, fosfor och fibrer. Krossade och delade torkade bönor, ärter och linser kallas dal. Det kan vara chana (gula ärter), urhad (svarta bönor), moong (små gröna linser), masur (röda linser)... Lokala varianter finns det gott om, och det är också så att man använder det som odlas lokalt. Vilket inbjuder oss att göra detsamma; använda det som erbjuds i butiken. Röda och gröna linser, kikärter och bönor av olika slag är kanske enklast att hitta Hittar man inte krossade/delade ärter eller bönor får man kompensera det med blötläggning. Dal är vanligtvis också en rätt baserad på linser, bönor eller ärter. Det kan vara en riktigt tjock stuvning eller lite tunnare som en soppa. Dal äts överallt i Indien. Vanligtvis ingår dal som ett tillbehör om det inte är själva huvudrätten. Oavsett om det är ärter, bönor eller linser, hela eller delade/krossade kan man blötlägga dem över natten. Koka dem i rikligt med vatten så att de blir mjuka. I en annan panna hettar man upp olja med någon eller några kryddor, t ex spiskummin och kardemummakapslar. Låt kryddorna ta lite färg. Tillsätt sedan lök, vitlök, chilifrukt etc. Tillsätt en burk krossade tomater samt de kokta bönorna. Låt koka ihop i några minuter, smaka av.
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48