Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 HELA DENN A SIDA ÄR EN ANNON S FRÅN
GEVALIA HUR SMAKAR GOTT KAFFE EGENTLIGEN? Ordna din egen kaffeprovning. I smaklökarna på Willy Pettersson, kaffeprovare på Gevalia i Gävle, finns 3 7 års kaffekunskap samlad. Av honom kan man få veta allt som är värt att veta om kaffe och lite till. Till exempel hur man känner igen en god kopp kaffe. Willy berättar: - Om du brygger en kaffeblandning, som Gevalia Mellanrost, enligt konstens alla regler, ska du kunna känna en bra balans mellan strävhet och syrlighet. Väljer du istället ett kaffe som är gjort på en enskild kaffeböna, så ska det ha en mer utpräglad karaktär. En del ska vara syrligare, andra ha mer strävhet. På orden låter du nästan som en vinkännare när du pratar om kaffe. Finns det fler likheter? -Ja g brukar säga att ett Colombiakaffe ska vara som ett bordeauxvin, med en njutbar syrlighet, lite strävhet och jordighet. Kenyakaffet är mer som ett beaujolaisvin, med utpräglad syrlighet och svartvinbärskaraktär. Och Antigua, som jag tycker bäst om, är kaffets bourgogne. Kraftfullt, väl balanserat, syrligt och strävt. Att prova kaffe kallas för att koppa. Willy tar upp kaffe med en sked ur ett glas, drar in det snabbt i munnen, låter det virvla förbi smaklökarna och spottar ut det igen. - Det måste jag göra, även om jag tycker om kaffe. Om jag drack 250 koppar på en dag skulle jag få åka ambulans hem. Att ordna en egen kaffeprovning är inte svårt, menar Willy. Även om man inte behöver göra exakt som experterna. - Nej, att försöka känna skillnad på två kaffesorter från samma region är bara intressant för sådana som mig. Men om man väljer blandningar med olika karaktär, till exempel Ebony och Gevalia Mellanrost, är det både lätt och roligt att smaka skillnaden. Gevalia Mellanrost Mellanrostat kaffe komponerat av minst sex utvalda kaffesorter av hög kvalitet med ett stort inslag av milda Arabica bönor. Röstningen tar fram de fina smaknyanserna på bästa sätt och ger en njutbar balans i kopp. 3 0 3 3 Röstning GEVALIA Strävhet Fyllighet Syrlighet 3 3 0 Ebony En kontinental smak med mörkare underton och karaktär. Lång eftersmak och fyllighet som ligger kvar i munhålan länge. (Njut gärna med lite mjölk.) Colombia På 1500 m höjd i solskenet på sluttningarna i Colombia växer Arabica bönorna som Gevalia använder. Colombia bönan har en njutbar syrlighet, strävhet och trevlig smak av jorden bönorna odlats i. Det är ett mycket väl sammansatt kaffe och därför passar det så bra efter t. ex en god middag. Röstning Strävhet Fyllighet Syrlighet GEVALI A 3 0 3 3 Röstning Strävhet Fyllighet Syrlighet
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48