Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35 TEXT TONY WALLIN Ä ANNA GIDGÅRD NDIE
N PLOC K Populär potatisrätt En stor del av Indiens befolkning är vegetarianer, och följaktligen är det lätt att finna många utsökta grönsaksanrättningar. Vanliga råvaror är potatis och blomkål. Aloo gobi heter den här. Ingredienslistan kan tyckas lång, men har man kryddorna är det en enkel match. Ett bra knep är att börja med att blanda samman de torra kryddorna som ska tillsättas samtidigt. Dels blir de väl blandade, dels är det lättare att hålla reda på att man får med alla. Servera gärna med yoghurt och chutney. Passar till såväl fisk som kött och fågel. Se receptet nedan. ALOO GOBI 5 medelstora potatisar 1 litet blomkålshuvud, ca 500 g 5 msk olja 1 tsk hela spiskumminfrön 1 tsk målen spiskummin 11I tsk målen koriander 2 krm gurkmeja 2 krm torkad chilipeppar 1/2 tsk målen, rostad spiskummin 1 tsk salt ev nymalen svartpeppar 1 grön inlagd chilifrukt, t ex stark feferoni GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen med skal. Låt den kallna. 2. Dela blomkålen i fina buketter. 3. Hetta upp oljan i en stor stekgryta. Låt spiskumminfröna få fräsa några sekunder. Lägg i blomkålsbukettema. Stek under omrörning i ett par minuter tills de börjar ta färg. Lägg på lock, dra grytan från plattan, sjud i 5-10 minuter. 4. Skala potatisen och skär den i 1 - 2 cm breda skivor/bitar. Tillsätt potatis, spiskummin, koriander, gurkmeja, chilipeppar, rostad spiskummin, salt och svartpeppar. Finhacka chilifrukten, rör ner den. 5. Värm under omrörning i 3-4 minuter, tills potatisen är varm. KRYDDIGA SNACKS Indierna har en förkärlek till snacks. Det är ofta nötter av olika slag (här blandade med ärter mm som har rejält sting). Eller så är det tillagade smårätter. FOTO PEPE NILSSON UNDERBAR NOT Vilken fröjd att kunna gå ut i trädgården och plocka sina egna cashewnötter! Dessa delikata nötter passar lika bra som snacks och tilltugg som smakoch konsistensgivare i många maträtter. Nöten, som ligger i en frukt, tillhör överklassen bland nötter. Inget för bantare! RELIGIONER Närmare en miljard människor samsas på en yta som är 2/3 av Europas. Över 80% är hinduer, ca 12% muslimer medan resten är jainiter, sikher, kristna, buddhister... Sikherna, som känns igen på sina tajta och snyggt virade turbaner, är drygt 15 miljoner till antalet Alla heter Singh. De får inte dricka alkohol eller röka, men många av dem tar inte så hårt på sina regler. De har heller inga ritualer eller offer - och är de renläriga får de inte fasta! Deras religion anses vara ganska lättsam. INDIENRESENÄR MED PENNA & KAMERA Kärsti Stiege. som bidragit med flera matreportage från Indien i detta nummer, är en hängiven beundrare av detta land - och dess invånare Redan 1974 begav hon sig till Indien första gången. Då gick resan landvägen genom Europa, Iran, Afghanistan och Pakistan till Indien. - Det var då jag blev fotograf, berättar Kärsti. Jag upptäckte att det fanns något i Indien som jag hade längtat efter. - Gatan var som ett extra rum, det var nästan som i en film. Det här ville jag förmedla. Kärsti åkte tillbaka till Sverige och började på fotoskola (hos den nyligen bortgångne Christer Strömholm). - Nästa resa till Indien tog jag en annan väg genom Afghanistan (Mazari Sharif) och ägnade en tid åt att fota afghanska nomader. Det resulterade i fotoutställningar, och Kärsti upptäckte att hon kunde tjäna pengar på att vara fotograf. Vilket hon varit sedan dess. Förutom ett femtontal resor till Indien har Kärsti arbetat som projektledare för Indienfestivaler i Sverige, medverkat i flera böcker om Indien samt deltagit i flera fotoutställningar. Och reportageresan för Buffés räkning lär inte bli den sista till Indien. - När jag kommer hem till Sverige saknar jag det andliga, avslutar Kärsti. TOMAT- OCH LÖKSALLAD FÖR 4-6 PERSONER Skär 6 tomater i 112 cm stora tärningar. Skala och hacka 2 gula lökar. Blanda detta med 2 msk färskpressad citronjuice, 5 msk finhackad koriander, 1 - 2 krm kajennpeppar, 1 tsk salt och 112 tsk målen spiskummin (gärna rostad hel spiskummin som malts).
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48