Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 VEENAS KYCKLING MED KOKOSMJÖLK OCH A
NANAS I Goa använder man mycket riven kokos och kokosmjölk i matlagningen. Ananas förhöjer smaken och passar utmärkt tillsammans med både kyckling och olika kokosrätter. Cashewnötter växer i Goa och förekommer i många recept. FÖR 4 PERSONER 4 kycklingfiléer, ca 500 g 1 medelstor finhackad gul lök 6 kryddnejlikor 1/2 dl olja 2 tsk spiskummin 1/2 tsk gurkmeja 2 tsk målen koriander 1 krm kajennpeppar 1 kanelstång 1 citron 5 vitlöksklyftor 2 cm färsk riven ingefära 1 burk kokosmjölk å 400 ml 1 dl kokosflingor 1 liten burk skivade ananasringar, skurna i bitar, ca 200 g 1 dl cashewnötter saft, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka löken. Krossa/stöt nejlikorna i en mortel. 2. Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt spiskumFakta: Goa Söder om Bombay utmed Indiska oceanen ligger den indiska delstaten Goa. En mycket vacker plats med miltals av breda sandstränder och ett behagligt klimat Någon kilometer in från de palmklädda strandremsorna möts man av ett grönskande och bördigt jordbrukslandskap med risfält, kokospalmer och kryddodlingar som ger befolkningen en god näring vid sidan av fisket och turistbranschen. Fram till 1961 var Goa en portugisisk koloni, vilket präglat arkitekturen med vackra pasteltfärgade hus i kolonialstil. Befolkningen är till största delen kristen och de vitkalkade kyrkorna ligger tätt i byar och städer. När man tröttnat på att bada i Indiska oceanen finns det många intressanta utflyktsmål. Få delar av Indien är så enkla att resa runt i som Goa. Ett väl utvecklat bussnät korta avstånd, ett stort utbud av logi, allt ifrån femstjärniga hotell till enkla palmhyddor på en avlägsen strand. Vill man inte ta sig runt kommunalt hyr man en taxichaufför billigt för en eller flera dagar, eller varför inte en skoter eller den klassiska motorcykeln Royal Enfield. Kostnaden för något av dessa alternativ är under en hundralapp. Allt detta sammantaget med goanesernas öppna, välkomnande attityd och gästfrihet har bidragit till att göra Goa till ett attraktivt turistmål. I delstaten Goa är dessutom alkohol tillåtet vilket ytterligare har förenklat charterturistens dröm om en stol i solen och en drink i hand. Högsäsong är oktober till april, men tack vare de mycket långa och många stränderna upplevs inte ens jultiden som överbefolkad av turister. Folkmängd: ca 1 miljon. Språk: konkani, hindi, engelska. Religion: övervägande kristendom. Klimat: bästa tid oktober till april, dagstemp 28-30°C. Boende: eget boende från 50-150 kr/dubbelrum beroende på standard. Dessutom möjligt att hyra hus för längre tid billigt bäst är att komma i god tid före jul och fråga runt för bästa alternativ Mat & dryck: stort utbud av god ma t både indisk annan asiatisk och västerländsk Specialitet skaldjur. Öl, vin och sprit tillgängligt överallt En bra middag på restaurang i mellannivå kostar runt 50 kr inklusive dryck och dessert Resa till Goa: enklaste charterresan med Apollo eller Fritidsresor kostar cirka 7 000:för 2 veckor, under jul och skollov 8500:- . Reguljärt flyger du till Bombay för 6000: - och därefter, inrikesflyg, tåg eller båt ner till Goa. Shopping: stort utbud av konsthantverk tyger, kläder, silversmycken och kryddor. min och fräs tills den fått färg. 3. Lägg i löken och fräs under omrörning tills den blivit genomskinlig. 4. Tillsätt nejlika, gurkmeja, koriander, kajennpeppar och kanelstången. Rör om och fräs i någon minut. 5. Skär kycklingen i bitar. Lägg i dem och stek under omrörning tills de fått färg, ca 5 minuter. 6. Pressa citronen i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Skala och riv ingefära. Blanda till en kryddpaste. 7. Rör ner kryddpasten i grytan. Fräs i ytterligare några minuter under omrörning. 8. Tillsätt kokosmjölken, kokosflingorna, ananasbitarna och cashewnötterna. Låt grytan puttra på svag värme under lock tills kycklingen känns klar. Smaka av med salt och peppar. 9. Garnera gärna med finskuren färsk koriander. Servera med ris och chutney. BANAN RAITA Den här söta raitan (typ tsatsiki) passar till både kött- och fiskrätter. 3 bananer 21/2 dl naturell yoghurt 1/2 krm kajennpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mosa bananerna och blanda dem väl med yoghurten. 2. Tillsätt kajennpeppar och blanda ytterligare. Vill man ha en festligare raita kan man klippa över lite myntablad och dekorera med en myntakvist. LASSI Lassi är en svalkande yoghurtdrink som serveras överallt i Indien, söt eller kryddad. 5 dl naturell yoghurt 5 dl kallt vatten 2 msk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa yoghurt, vatten och socker. En milkshaker används med fördel. Servera gärna, som i Indien, med isbitar. En enkel men mycket uppskattad dessert är färsk ananas som gröps ur. Köttet grovhackas och smaksätts med en aning socker och färskpressad limejuice. Här är den dekorerad med ätbara blomblad.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48