Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Ris Basmatiris växer på Himalayas be
rgssluttningar i både Pakistan och Indien. Basmatiris är långkornigt och har en mild nötsmak. Riskornen sväller på längden när de kokas, till skillnad mot andra rissorter som oftast sväller på bredden. Riset känns på detta vis luftigare och klibbar sällan. Passar även till mat som inte härstammar från det asiatiska köket. Basmatiris finns att köpa i välsorterade butiker. AROMATISKT KRYDDRIS FÖR 4 PERSONER 3 dl basmatiris 5 dl vatten 1 vitlöksklyfta 2 cm kanelstång 2 lagerblad 1/2 tsk spiskummin 2 krm salt 1 krm gurkmeja GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj riset i vatten. Lägg det i en kastrull. Tillsätt 5 dl vatten. 2. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om. 3. Koka på svag värme under lock i ca 10 minuter. 4. Ta av kastrullen från värmen. Låt stå med locket på i ytterligare 5 minuter. 5. Rör om och servera. ÄGG- OCH TOMATCURRY Den här rätten är mycket lätt att göra och pas sar om man gör en indisk buffé. Burktomater fungerar, men det blir godare med färska. 2 vitlöksklyftor 1 msk finriven färsk ingefära 1 msk färsk citronjuice 1 tsk målen kanel 1 krm gurkmeja 1 tsk målen koriander 1 krm chilipepparpulver 1 medelstor gul lök 4 tomater eller 1 burk krossade tomater 5 ägg 3 msk olja 1 tsk spiskummin 2 msk finhackade korianderblad 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Pressa vitlöken. Blanda med ingefära, citronjuice, kanel, gurkmeja, koriander och chilipulver till en sk våt paste. Ställ åt sidan. 2. Skala och finhacka löken. Hacka tomaterna. Hårdkoka äggen. Kyl dem 3. Hetta upp oljan i en gryta. 4. Lägg i spiskummin och låt den få färg. 5. Tillsätt den finhackade löken. Fräs tills den blir genomskinlig. Hacka tomaterna eller sila av krosset. Blanda med löken. 6. Rör ner kryddpasten och sänk värmen. Låt puttra till en tjock tomatsås, rör då och då. 7 Tillsätt koriandern, rör om. Salta och smaka av. 8. Dela äggen i halvor. Lägg ner dem på grytan och värm i ytterligare 5 minuter. 9. Lägg upp på ett passande fat och servera. INDISK RISDESSERT Den här söta risgröten, »kheer«, serveras över hela Indien som efterrätt. Vid högtidliga tillfällen dekoreras ofta gröten vackert med tex rosenblad, hackade nötter eller pistaschflarn. Gröten kan tillagas med eller utan saffran. FÖR 4 PERSONER 11/2 dl rundkornigt ris 3 dl vatten 7 dl mjölk 3 cm kanelstång 1 krm stötta kardemummakärnor 3 msk socker 1 msk russin, helst sultan 1/2 g saffran (1 paket) 1 msk finhackad sötmandel GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ris och vatten i en kastrull. Koka i 10 minuter. 2. Tillsätt mjölk, kanelstång, kardemumma, socker och russin.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48