Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Klassiker i rött Det mest spridda av
Indiens olika kök är det från den nordvästliga delstaten Punjab. Vid delningen 1947 (Pakistan/ Indien) blev många sikher hemlösa. De flyttade utomlands eller inom Indien, och spred så sitt kök. Lerugnen tandoor används till såväl naanbröd som till tandoorikyckling. Men också till många andra rätter, vanligtvis olika grillspett, »kababs«, och tikka. Tandoorikycklingens röda färg får man med hushållsfärg. Pensla bitarna och låt dem torka väl innan de marineras. En riktig fuskvariant, som blir jättebra, är att använda tandooripaste, se tips nedan. TANDOORIKYCKLING FÖR 8 PERSONER 2 kycklingar 2 tsk salt juicen av 2 citroner 1 msk gul hushållsfärg 1 tsk röd hushållsfärg MARINAD (1-2 DYGN) 1 gul lök 1 grön chilifrukt (färsk eller inlagd) 2-4 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 1-1 1/2 msk garam masala 4 dl matlagningsyoghurt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela kycklingen i lår- och bröstbitar. Skär snitt i köttet, ända in till benet. Gnid in saltet och pressa över citronsaften. Låt ligga ca 20 minuter i en bunke. 2. Blanda hushållsfärgerna. Pensla kycklingbitarna runt om med färgen. Låt torka. 3. Skiva löken och chilifrukten, riv ingefäran. Pressa vitlöken. 4. Blanda detta med garam masalan och yoghurten och mixa allt till en slät sås. 5. Häll yoghurtblandningen i en 3-liters fryspåse eller liknande och lägg ner kycklingbitarna. Sug ut luften och knyt ihop påsen. Ställ kallt i 1 -2 dygn. 6. Värm ugnen till 275°C. 7. Ta upp kycklingbitarna och låt dem rinna av. Lägg dem på ett stort, inoljat ugnssäkert fat. Ugnsstek i 20 minuter. 8. Servera med kryddat basmatiris, naanbröd samt gärna en klick naturell yoghurt och färska gurkskivor. Tips! En snabb variant är att använda tandoori paste och kycklingfilé (bilden till vänster). Skär köttet i tärningar. Bryn dem runt om. Trä på spett och stryk på rejält med paste. Efterstek dem i 10 minuter i ugnen, 175°C. KARI Det tamilska ordet kari betyder svartpeppar. Redan på 1600-talet började engelsmännen beskriva såser och grytor som var rikligt kryddade som curry. Den kryddblandning i pulverform som kom att bli currykrydda i England, och senare i många andra länder, var en generalisering av indisk kryddning. DUKA INDISKT För att bjuda på en indisk måltid/fest hemma behöver man inte ha någon särskild servis eller speciella möbler. Några små prylar på bordet kan dock bidra med lite extra färg och kanske en indisk känsla. Här har vi plockat några billiga saker från Indiska. En lykta som kan hängas över bordet och några spännande glas. Det är inte bara på marknaderna som man köper frukt och grönsaker. Ambulerande försäljare möter man överallt; på trottoarer, busshållplatser, tågstationer eller utanför postkontor. INDISKT GODIS Det är sött, mycket sött För sött för svensk smak? Troligen. Och det lär nog dröja innan vi finner dessa godisbollar i våra svenska butiker. WJJWJJJiJ, POTATISSTICKOR Skala 2 gula lökar och 2-3 vitlöksklyftor. Skär dem och 1 röd chilifrukt i små bitar. Mixa löken och chilin till en paste. Krydda med 1 tsk spiskummin och 11I tsk målen koriander. Skala 500 g potatis i 3 mm tjocka skivor. Skär dessa i stickor. Låt dem stå under rinnande vatten i några minuter. Låt rinna av, torka gärna »stickorna« på en handduk. Hetta upp rikligt med olja i en låg gryta eller stekpanna, ca 1 cm högt. Stek potatisen i omgångar till fin färg. Låt sedan rinna av på hushållspapper. Häll av oljan. Tillsätt 4 msk olja i grytan/pannan. Hetta upp och tillsätt lökpasten. Stek under omrörning tills den tagit färg och verkar torr, det kan ta tid så sänk värmen så att den inte bränns. Lägg tillbaka potatisstickorna och vänd försiktigt runt dem så att de får lite extra smak.
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48