Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 forts från sid IJ Framå t eftermidda
gen är det dags at t sätta igång med matlagningen. Familjens trånga kök blir för litet nä r vi alla skall hjälpas åt, men kökets lilla uteplats blir en bra extrayta . Hä r står redan kvarnstenen som används inför alla måltider, stora som små, för att mala de torkade kryddorna till familjens egna kryddblandning, masala. Receptet går traditionellt i arv från mor till dotter. Från en jutesäck i köket hämta r Veena en kokosnöt . Ett snabb t snitt med en skära och ett vant handlag öppna r kokosnöten , och den söta juicen hälls i en skål. Nöten delas och det vita kokoskötte t rivs till flingor. Ho s slaktarna på marknaden ha r Veena köpt köt t som nu är färdigmarinerat och klart för grytan. Tillsammans lagar vi unde r mycket skratt alla de olika rätterna, och långt innan maten står på bordet börjar middagsgästerna anlända . En lång rad av mostrar, fastrar, morbröder, kusiner och grannar hälsas välkomna . Vi blir så många at t huset blir fullt; stolar och bord trollas fram från olika grannhus , och snart står en ståtlig buffé uppdukad på gårdsplanen. Julius placerar stolt sin dekoration mitt på bordet, och vi beundrar alla resultatet av våra gemensamma ansträngningar. Dofterna från det marinerade köttet , kokoskycklingen, musselgrytan och de olika risrätterna stiger i den dallrande eftermiddagshettan, och ett svalkande glas lassi passar då perfekt. MUSSLOR PA VEENAS SATT Den här krämiga musselsåsen passar till gult, aromatiskt kryddris. Det går även bra att använda musslor på burk, rätten blir då lätt lite saltare. 200 g kokta blåmusslor utan skal (även burkmusslor kan användas) 2 cm färsk ingefära 3 vitlöksklyftor 2 msk vatten 1 krm gurkmeja 1 krm spiskummin 1 krm kajennpeppar eller finhackad chilifrukt 1 krm salt 1 krm svartpeppar 3 gula lökar KORT O M INDISK MAT Mötet med den indiska matlagningen är också ett möte med landets fascinerande kultur. Indien är en hel kontinent som rymmer olika klimat, folkgrupper, religioner, språk och traditioner. Norrut, där landet delvis är befolkat av muslimer, är kötträtter vanliga. Där odlas vete, och brödet är en huvudingrediens i måltiderna. I det bördiga Sydindien, som är landets kryddbod, är maten också kryddstarkare, och där dominerar de vegetariska rätterna, med ris och bl a kokos som huvudingredienser. Att tillaga indiska rätter är betydligt enklare än det kan verka. Detta beror på att basingredienserna, förutom kryddorna, till stor del är de samma som i den svenska husmanskosten. Med potatis, ris, lök, morötter, tomater, ärter, bönor, ägg, nötkött, kyckling och fisk kan man i princip tillaga vilken indisk rätt som helst. Det är snarare kombinationen av olika kryddor, färska likaväl som torkade, som gör maten »indisk». Med enkla, billiga råvaror kan man laga en måltid som smakar betydligt mer än vad den kostar. Och det behöver inte vara starkt, starkt som i chilifrukt. Däremot smakrikt som i ingefära, kanel, spiskummin och koriander. Buffé 2/2002 2 msk olja 1 burk kokosmjölk å 400 ml 1 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Riv ingefäran fint. Skala och pressa vitlöken. Blanda detta med vatten och gurkmeja, spiskummin, kajennpeppar samt salt och peppar till en paste. Ställ åt sidan. 2. Skala och finhacka löken. 3. Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta. Tillsätt löken, fräs tills den blivit genomskinlig. 4. Rör ner kryddpasten. Häll i kokosmjölken och låt koka i någon minut. 5. Tillsätt musslorna. Rör om och låt sjuda i 3-5 minuter. Koka inte, då blir musslorna sega. 6. Strö persilja över grytan, servera gärna med kryddris.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48